D.I.C. Veritas

Infobijeljina, Bijeljina.org, Banjaluka-24, PrincipNews, 27. 01. 2024, Zbog Fejsbuka još jedan Srbin u Hrvatskoj iza rešetaka

Sedamdesetjednogodišnji Srbin Špiro Rašković priveden je u Hrvatskoj, jer je na “Fejsbuku” objavio fotografiju na kojoj se nalaze on i Veselin Šljivančanin i fotografija jedne djevojke sa kokardom na kapi.

Raškovića je kninska policija privela 23. januara, zbog prekršaja počinjenog preko društvene mreže “Fejsbuk”, jer je “iz mržnje” objavljivao sadržaje “koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske”, čime je “remetio javni red i mir”.

Istog dana mu je Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Šibeniku izreklo kaznu od 15 dana zatvora, koju izdržava u Šibeniku, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” Save Štrpca.

“Veritas” ističe da je ista policija pohapsila do sada najmanje osam Srba za isti “prekršaj”, jer su na svoje Fejsbuk profile stavljali “nepoćudne” fotografije i muzičke sadržaje.

Za ovo najnovije procesuiranje “Veritas” je saznao od Špirinih prijatelja iz kninske krajine, koji su i sami zatečeni ćutanjem i nadležnih organa i medija.

Prema tim izvorima, Špiro je po obrazovanju doktor biotehničkih nauka i proglašen je za najpopularnijeg predavača biofarminga u gradu Subotici, gdje ga je “oduvala” hrvatska “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Osim toga, navode prijatelji, Špiro ima neobične i duge brkove, da je veseljak i širokih svetonazora, često posjećuje rodni kraj Raškoviće pored Knina, ima dosta prijatelja među svim nacijama, pa ih je još više iznenadilo njegovo procesuiranje zbog nekakve mržnje.

Hrvatska je u maju prošle godine izmijenila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, tako što je novčane kazne višestruko povećala /umjesto dotadašnje od 20 do 150 evra, na 700 do 4.000 evra/ za devedesetak prekršaja za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu.

“Veritas” napominje da je opis inkriminacije prekršaja remećenje javnog reda i mira na javnom mestu “izvođenjem, reprodukovanjem pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža” ostao isti.

Dodaje se da su u tom opisu ne spominju nikakvi pojedinačni simboli, ali da su ipak hrvatski mediji naglašavali, a ostali mediji u regionu nekritički preuzimali, da se drastično povećava kazna samo za isticanje ustaških simbola, posebno ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

U sprovođenju tog zakona hrvatska policija je, kako ukazuje “Veritas”, uz suze jednog policajca, spriječila grupu “crnokošuljaša” da prilikom prošlogodišnje proslave “Oluje”, u uniformama sa oznakama “Za dom spremni”, marširaju kroz Knin.

Ali, dodaje “Veritas”, taj pozdrav su kninskim ulicama uzvikivali neki drugi Hrvati, za koje nema informacija da su uopšte kažnjeni po izmijenjenom zakonu.

U saopštenju se napominje da je dvojici Hrvata za učešće u velikom defileu pripadnika HOS-a sa ustaškim uniformama, oznakama i barjacima u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. novembra prošle godine, sudskim rješenjem određena mjera zadržavanja u trajanju od pet dana, takođe po izmijenjenom zakonu, čija strogoća se i dalje “trenira” nad pripadnicima srpske manjine kako bi bila još manja.

“Sada je još očitije da je ta manipulacija sa izmjenama zakona o prekršajima sa navodnom namjerom sprečavanja upotrebe ustaških simbola bila namijenjena svijetu u godini u kojoj Hrvatska predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust”, ocjenjuje “Veritas”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.