D.I.C. Veritas

Infobrif.rs, 05.09.2018, Hoće podelu imovine a ne odazivaju se na sastanak

Kako mediji navode, potražuju se tenkovi, helikopteri, kanaderi

BEOGRAD – Prvi sastanak o rešavanju pitanja pokretne i nepokretne imovine bivših jugoslovenskih republika, koji je bio zakazan za 13. septembar, odložen je, jer se pozivu iz Beograda nisu odazvale Hrvatska i Makedonija.

Hrvatska čak nije imenovala ni predstavnika u Mešovitoj radnoj grupi, a sastanak Mešovitog komiteta za sprovodenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji nemoguće je održati bez predstavnika svih bivših republika.

Predsednik Međuresorne radne grupe za Aneks A (pokretne i nepokretne imovine) Sporazuma o sukcesiji, Jovan Vorkapić kaže da se sve odluke donose konsenzusom, tako da nema svrhe održavati nepotpun sastanak.

„Pozvaćemo ih ponovo da razgovaramo“, rekao je Vorkapić za Tanjug, ali nije mogao da precizira kada.

Tema sastanka trebalo je da bude imovina bivših republika, odnosno imovina preduzeća, fondova, raznih ustanova koje su imale odmarališta, lokale, ali i drugu imovinu.

Imovina bivše SFRJ je rešena i po Sporazumu o sukcesiji ostaje članici na čijoj teritoriji se nalazi.

U medijima se ovih dana spekulisalo da je tema sastanka zakazanog za 13. septembar trebalo da bude i vojna imovina, a Vorkapić kaže da ta tema nije bila na dnevnom redu i da će se pitanje vojne imovine rešavati posebnim aranžmanima između država sukcesora na bilateralnoj osnovi.

Kako kaže, nije rađena procena kolika je vrednost vojne imovine i koliko koja bivša republika potražuje i da su svi podaci koji se pojavljuju prethodnih dana na nivou medijskih spekulacija.

„Nikakvih zvaničnih zahteva država sukcesora nije bilo po pitanju vojne imovine“, naglasio je Vorkapić.

Mediji u Hrvatskoj objavi su da se vrednost imovine bivše JNA procenjuje na oko 70 milijardi dolara, a da Zagreb traži 10 milijardi – dve milijarde od Crne Gore i osam od Srbije.

Kako mediji navode, Hrvatska traži tenkove, helikoptere, kanadera… Tvrde da je u Boki Kotorskoj završilo više od 80 odsto bivše Jugoslovenske mornarice, a od Crne Gore traže da im vrate školski brod „Jadran“ i „mig-21“ Rudolfa Perešina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.