D.I.C. Veritas

Informer, 02.03.2018, HRVATSKA DOZVOLILA USTAŠKI POZDRAV ‘ZA DOM SPREMNI': Bruka i sramota, zvanični ZAGREB SE PONOSI KLANJEM SRBA!

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković odobrio je korišćenje ustaškog ratnog pokliča u ‘određenim situacijama’ iako Ustav Hrvatske izričito zabranjuje ovaj pozdrav

Režim u Zagrebu i definitivno je, bez ikakve sumnje, dokazao da je ustaški! Hrvatska je, naime, od juče zvanično legalizovala javnu upotrebu pozdrava ‘Za dom spremni', zloglasnog ustaškog pokliča pod kojim je u NDH ubijeno više od 700.000 Srba, Roma i Jevreja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je skandaloznu odluku državne Komisije za suočavanja sa prošlošću, koja je utvrdila da je ovaj pozdrav neustavan, ali ipak dozvoljen u ‘određenim situacijama'!?! Ovu komisiju osnovao je sam premijer Plenković pre godinu dana.

Balansiranje

Plenković i dalje balansira između krajnosti fašizma i komunizma. Malo ga ograničava, jer želi da drži pod kontrolom i uz sebe glasače i pristalice i jednih i drugih spektara, smatra Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Odobravaju fašizam

Predsednik vlade Hrvatske je posle sastanka sa Zvonkom Kusićem, predsednikom Komisije za suočavanje sa prošlošću, poručio da postoje situacije u kojima se ‘Za dom spremni’ može nesmetano upotrebljavati, uz ‘neophodnu dozvolu’.

- Komisija smatra, a to je i moj čvrst i nedvosmislen stav, da je pozdrav na ploči u Jasenovcu onaj koji je registrovan kao deo statutarnih odredbi udruženja koje se vežu za aktivnosti HOS u Domovinskom ratu i da je taj pozdrav suprotan hrvatskom Ustavu. Komisija je, međutim, uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao izuzetak, uz prethodno pribavljenu dozvolu - ‘objasnio’ je Plenković, licemerno dodajući da ipak ‘bez dileme osuđuje NDH i sve što ima veze sa ustaštvom” (?!?).

Komentarišući najnoviju provokaciju iz Zagreba, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je reč o velikoj sramoti, koja vređa sve žrtve.

- Skandalozno je što se Plenković slaže sa ovim dokumentom, iako je poznato da je pod tim ustaškim pokličem ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Hrvati ovako ponovo ubijaju te žrtve i najstrašnije vređaju njihove potomke. Vlada u Zagrebu šalje poruku da svako može bilo kada da zatraži korišćenje ovog sramnog, zločinačkog pozdrava - naglašava Linta.

Ovo je štetno za ustavopravni poredak Hrvatske, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima, poručuje Milorad Pupovac, lider SDSS.

Opasno

 

Ovo je štetno za ustavopravni poredak Hrvatske, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima, poručuje Milorad Pupovac, lider SDSS.

Ivan Kostić, predsednik Odbora za Srbe u regionu, kaže da je ovo samo nastavak Tuđmanove strategije.

- Hrvatska politika prema Srbima neće se promeniti sve dok se i poslednji Srbin ne iseli iz Hrvatske. Moramo ekonomski i na svaki drugi način da uslovimo Zagreb, dok se sva prava Srba ne ispoštuju, baš kao što i Hrvati u našoj zemlji uživaju maksimalne privilegije kao nacionalna manjina… - podvlači Kostić.

Ustaški duh

Istoričar Nikola Žutić, s druge strane, primećuje da srpska državna politika pomirenja ne utiče na Hrvatsku i njene zvaničnike.

- Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je trenutno samo primirena, po američkoj naredbi. Vlast HDZ je nastavak Tuđmanove ideologije i velike, ogromne mržnje prema srpskom narodu. Ustaški duh je i danas prisutan u širokim hrvatskim narodnim masama – zaključuje Žutić.

Činjenice o ustaškom pozdravu

 

* Tokom Drugog svetskog rata koristio ga je ustaški pokret, a od 10. aprila 1941. postaje i službeni pozdrav u NDH i smatra se za ekvivalent nacističkog pokliča “Zig hajl”.* Svi ustaški zvanični vladini i vojni dokumenti završavali su se ovim pozdravom. Ante Pavelić ga je koristio na kraju svojih privatnih prepiski, čak i nakon završetka rata.* Popularnosti ovog pozdrava najviše je doprineo ustaški pevač Marko Perković Tompson, jer njime pozdravlja publiku na skoro svim svojim koncertima.

* U novembru 2016. u Jasenovcu je otkrivena ploča posvećena pripadnicima HOS koji su poginuli u ratu 1991/92, a na kojoj se nalazi amblem HOS sa pozdravom “Za dom spremni”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.