D.I.C. Veritas

Informer, 17.09.2018, HRVATI IMAJU BOLEST MOZGA! Na HRT tvrde da je ustaški logor Jastrebarsko bio dom za siročad!

Hrvatska državna televizija (HRT) proglasila je zloglasni ustaški koncentracioni logor za decu u Jastrebarskom domom za ratnu siročad!?! HRT skandalozno negira postojanje jedinog nacističkog logora za decu u kome su mališani zverski mučeni i ubijani samo zato što su bili Srbi. Prema istorijskim podacima, u ovom logoru smrti bilo je zatočeno 3.336 srpske dece, od kojih je 768 ubijeno i umrlo od gladi i bolesti

HRT je na svom teletekstu 14. septembra objavio informaciju iz koje se nameće zaključak da je jezivi logor u Jastrebarskom zapravo bio humana institucija, namenjena zbrinjavanju mališana bez roditelja!

Samo da se ustaše ne uvrede

U ovoj objavi na hrvatskom javnom servisu doslovce stoji:

“Dana 25. avgusta 2018. godine na teletekstu HRT objavljena je netačna informacija da je tog dana u Jastrebarskom održana prigodna komemoracija u povodu Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih režima 20. veka i 76. godišnjice ustaškog napada na Dečiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, budući da se radilo o 76. godišnjici partizanskog, a ne ustaškog napada na Dečiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom. HRT se izvinjava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu”, navodi se u obaveštenju na teletekstu HRT-a.

Ovo, međutim, nije prvi primer sramnog falsifikovanja istorije u vezi sa jedinim dečijim logorom u toku Drugog svetskog rata na tlu Evrope. Pre dve godine na ulazu u ovo mesto postavljena je skandalozna tabla na kojoj stoji natpis “Grad Jastrebarsko – prijatelj dece”, o čemu je pisao i Informer. Tada je, nažalost, izostala bilo kakva reakcija Evropske unije i zapadnih zvaničnika, pa je najnoviji ispad samo logična posledica nekažnjavanja Hrvatske, koja danas sasvim otvoreno baštini ustaške zločinačke tekovine.

Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” ističe da nimalo nije iznenađen hrvatskim prevrtanjem istorije.

- Ako je Jasenovac bio radni logor, onda je Jastrebarsko bilo vrtić za decu radnika. Nažalost, ni jedno ni drugo nije tačno. Bili su to logori smrti za Srbe i njihovu decu – podvlači Štrbac.

Obrnuta logika

Lider “Zavetnika” Stefan Stamenkovski smatra da poslednjih meseci Hrvati vrše medijsku hajku s ciljem da obesmisle srpska stratišta u NDH.

- U njihovoj obrnutoj logici zločinci su žrtve, žrtve su zločinci, dok su logori smrti humanitarne institucije, a zatočenici štićenici. Omalovažavanje dece, žrtava logora Jastrebarsko govori da se oni nisu pokajali ni za zločine nad decom. Kakav je to dom za siročad u kome su deca ograđena bodljikavom žicom, prepuštena gladi i bolesti? U pauzama dok ih nisu fizički zlostavljali učili su ih ustaškim pesmama i primoravali da nose ustaške kape u čast poglavnika i NDH… – podseća Stamenkovski.

Opasna zamena teza

Revizionizam ide tako daleko da se partizansko oslobađanje ustaškog dečjeg koncentracijskog logora na televiziji naziva napadom partizana na ‘dom za ratnu siročad’. Nedostajalo je samo da napišu: divljačkog napada krvožednih partizana, ističe predsednik HSS Krešo Beljak

Detalji o dečijem logoru smrti

Srpska i jevrejska deca, neka stara samo jedan mesec, odvajana su od majki, koje su odvođene u logore kao što je Jasenovac. Kad bi ih doveli, deci bi obrijali glave i trpali ih u barake bez kreveta, nameštaja ili toaleta. Spavali bi na podu, na slami, bez pokrivača. Deca bi dobila samo komad hleba i supu. Često bi jela travu. Uzroci smrti su bili epidemije, dizenterija, premlaćivanje i izgladnjivanje. U zverstvima su se posebno isticale časne sestre iz okolnih rimokatoličkih crkava.

Jeziva istina o Jastrebarskom

* Nalazio se u mestu Jastrebarsko, nedaleko od Zagreba
* Deca u njemu bila su starosti od jednog meseca do 14 godina
* Od 12. jula do 26. avgusta 1942. kroz njega je prošlo 3.336 dece, najviše srpske, od toga više od 2.000 sa Kozare
* Za nepunih mesec i po dana od premlaćivanja i izgladnjivanja stradalo je 768 dece
* Partizani su 25. avgusta oslobodili decu i streljali većinu rukovodilaca logora

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.