D.I.C. Veritas

Informer, 22.10.2020, UGLEDNI BRITANSKI LIST OBJAVIO ŠOKANTNE INFORMACIJE ‘Gardijan’ tvrdi: Hrvati bičuju i siluju migrante!

Serija napada na migrante zabeležena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine, prijavljeni su i slučajevi bičevanja i seksualnog zlostavljanja

Hrvatska policija ponovo brutalno napada migrante na granici sa BiH, premlaćuje ih i pljačka, pa čak i bičuje i seksualno zlostavlja!

Ovo piše britanski list ‘Gardijan', tvrdeći da su informacije bazirane na svedočenjima migranata koji su bili meta napada između 12. i 16. oktobra. Migranti optužuju hrvatske policajce za nezapamćenu torturu, a sve je zabeleženo i dokumentovano u izveštajima Danskog saveta za izbeglice. Humanitarni radnici objavili su i fotografije migranata kojima potkrepljuju svoje tvrdnje, a same slike i medicinske zapisnike opisuju kao ‘mučne i šokantne’.

Zastrašujuća svedočenja

Prema rečima Šarlote Slente, generalnog sekretara Danskog saveta za izbeglice, svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja sa granice jesu zastrašujuća.

- Više od 75 njih je u periodu od jedne sedmice prijavilo nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje. Nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša – tačnije naselja Šiljkovača – gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je oko 700 migranata i izbeglica. Sve osobe koje su razgovarale sa nama imale su rane. Prema izjavama žrtava, nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje i pljačku i uništavanje ličnih stvari - kaže Slenteova.

Kako dalje navodi ‘Gardijan', primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja Danskog saveta za izbeglice baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata.

“Grupa je prešla hrvatsku granicu sa područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela i odvedeni su u policijsku stanicu. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe koji je pobegao, a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji. Migranti su ispričali da su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi, gde su je dočekalo deset naoružanih osoba, obučenih u crno, sa prekrivenim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama. Migrant sa inicijalima M. K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu drveta”, piše britanski list.

Konstantne optužbe

Direktor ‘Veritasa’ Savo Štrbac, komentarišući ove navode, kaže da ovakve optužbe ne postoje od juče.

- Dugo se i u Hrvatskoj i van te države govori o zverskom ponašanju njihove policije prema migrantima. No, pošto su oni predšengenska zona, mislim da sve ovo rade u dogovoru sa evropskim moćnicima. Mislim čak i da od njih dobijaju novac kako bi ovako postupali sa migrantima – upozorava Štrbac.

Hrvatski MUP: Nije tačno

Ministar hrvatske policije Davor Božinović, na drugoj strani, kaže da su se i ranije pisanja o navodnom brutalnom delovanju policajaca pokazala neutemeljenim, te da će to biti i sada slučaj.

- Mnogo puta su objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito delovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako policija humano postupa… Koliko je samo ljudi, trudnica spasila. Siguran sam da će policija sprovesti sve istražne radnje – rekao je Božinović.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.