D.I.C. Veritas

Informer, 23.11.2022, USTAŠKO LUDILO! SRBIJA NE MOŽE U EU DOK NE PLATI MILIJARDE! Hrvatski premijer sprema novu PRLJAVU KAMPANJU protiv naše države!

Zagrebački list ‘7dnevno’ objavio tekst pod naslovom ‘Plenković više neće tolerisati Vučićevu četničku diplomatiju! Srbiji preti bolan udarac iz Hrvatske', u kojem tvrdi da će Hrvatska blokirati ulazak Srbije dok se ne reše pitanja nestalih i ratne odštete

Hrvatski premijer Andrej Plenković sa najbližim saradnicima sprema novu prljavu kampanju protiv Srbije, u kojoj će pokušati da spreči članstvo naše države u Evropskoj uniji dok ne isplatimo milijarde evra ratne odštete!?

SAVO ŠTRBAC, 'VERITAS’

To su izjave za domaću javnost. Hrvati će svim silama ometati put Srbije ka EU i za to će uvek naći razlog.

Zagrebački list “7dnevno” objavio je tekst pod naslovom “Plenković više neće tolerisati Vučićevu četničku diplomatiju! Srbiji preti bolan udarac iz Hrvatske: Premijer državnički lupa šakom o sto”, u kojem pišu da Plenković već razrađuje plan. Okosnica tog plana biće zahtev Srbiji da plati ratnu odštetu i reši pitanje nestalih, dok će joj, u suprotnom, Hrvatska blokirati pregovore o članstvu u EU!?!

Žaoka iz Zagreba

Prema ovim navodima, Plenković bi u tom slučaju i raskinuo koaliciju s Miloradom Pupovcem, liderom SDSS.

- U Plenkovićevom timu sve otvorenije se govori da bi naša zemlja mogla, a po nekim verzijama priče i morala, blokirati srpski ulazak u EU sve dok se ne reše sva otvorena pitanja u odnosima između dve države, što se odnosi i na pitanja nestalih, ali i na ratnu odštetu. Smatraju da bi premijer insistiranjem na tim temama i ovakvom blokadom Srbije sebi osigurao osvajanje trećeg mandata, te bi time nesumnjivo među hrvatskim domoljubima prerastao u neupitnog lidera. Isto tako, uvereni su kako bi to rezultiralo raskidom koalicije sa Miloradom Pupovcem, bez obzira na to što Plenković zasad finansijskim injekcijama i raznim povlasticama šefa SDSS drži pod kontrolom - piše list “7dnevno”, koji nije objavio koliko bi novca Hrvatska mogla da traži od Srbije, iako je u ranijim tekstovima tamošnjih medija objavljivan iznos od čak 43 milijarde evra!?!

Komentarišući ove navode, Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Andrej Plenković sigurno ne može da odluči o članstvu Srbije u EU.

 - Ovo možemo da tumačimo kao brutalno baljezganje, koje produkuju antisrpskom histerijom i mržnjom opijeni hrvatski mediji. Oni svakako rade pod političkim uticajem neoustaškog establišmenta. Da se razumemo, odluka da li će Srbija biti punopravni član EU, ne nalazi se u rukama Plenkovića i Hrvata. Oni se nisu pitali ni za svoje članstvo u EU, pa će još manje biti pitani za srpsko - podvlači Karanović.

Prema njegovim rečima, pitanje je i koliko o tome u punom kapacitetu može da odlučuje i sam Brisel.

- Ovo je još jedna žaoka iz Zagreba upućena predsedniku Vučiću, i to u veoma neizvesnom trenutku usled situacije u južnoj pokrajini. Hrvati žele da pomognu svojoj “braći po oružju”, a na taj način i da otežaju Beogradu. Možda bi bilo korisno da Srbija ispostavi zahtev za odštetu Hrvatskoj - ističe Karanović.

Zamena teza

Direktor Centra za nacionalnu politiku Perko Matović ocenjuje da su ovde zamenjene činjenice.

- Hrvatska je dužna ratnu odštetu Srbiji, kao naslednici Jugoslavije, jer je ona otpočela oružanu pobunu i secesionistički rat. Takođe moraju da vrate svu imovinu raseljenim Srbima, kao i da Srbima koji su autohtoni na tim prostorima daju jednaka prava koja zaslužuju. Jasno je da ustaški režim ovakvim izjavama ulazi u poslednje stadijume ludila - upozorava Matović.

SAVO ŠTRBAC, 'VERITAS’

To su izjave za domaću javnost. Hrvati će svim silama ometati put Srbije ka EU i za to će uvek naći razlog.

Šarić: Ovo može da izazove nove ratove

Hrvatski istoričar Goran Šarić kaže da je ovaj narativ veoma opasan jer može da izazove nove ratove na Balkanu.

- Godinama se borim protiv srbofobnog narativa, koji nažalost prihvataju i neki krugovi u Srbiji, a prema kojem su Srbi isključivi krivci za krvavi 20. vek na Balkanu i posebno za raspad Jugoslavije. Hrvatska država ulaže milione u kreiranje slike o Srbima kao jedinim uzročnicima rata u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Narativ o Srbima kao agresorima nije samo izgovor za ovakve akcije, već je i vrlo opasan jer može izazvati nove sukobe na Balkanu - upozorava Šarić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.