D.I.C. Veritas

Informer, 30.11.2022, Ustaše pljačkaju ŽRTVE ‘OLUJE'! NEMAJU NI STIDA NI SRAMA U ODBRANI STRAVIČNIH ZLOČINA

Hrvatski sudovi naplaćuju ogromne parnične troškove Srbima koji zatraže odštetu jer su im članovi porodice ubijeni u zločinačkim vojnim akcijama ‘Oluja’ i ‘Bljesak’

Proustaški režim u Hrvatskoj ne samo što štiti svoje zločince iz vojnih akcija 'Oluja’ i ‘Bljesak’ već bez stida i srama pljačka žrtve koje pravdu potraže na sudu!?

Ovo tvrdi Boris Milošević, potpredsednik SDSS i bivši potpredsednik hrvatske vlade. Milošević kaže da hrvatski sudovi naplaćuju ogromne parnične troškove Srbima koji potraže pravdu i odštetu za ubijene članove porodica u ovim zločinačkim vojnim akcijama iz 1995. godine. Prema njegovim rečima, sudski troškovi iznose i po nekoliko hiljada evra, pa Srbima, osim što budu odbijeni, sudovi oduzimaju kuće, zemljište i automobile kako bi to naplatili!?!

Sudovi štite državu

Hrvatski sudovi navijaju za svoju državu, Srbi u 95 odsto slučajeva gube parnice

– Savo Štrbac, ‘Veritas’

Zaustaviti zločin

Milošević ističe da se Srbima kao po komandi odbijaju zahtevu za odštetu, a da su onda prinuđeni da plaćaju basnoslovne sudske troškove jer su tražili pravdu.

- Jedan od predmeta koji traje godinama za zločin iz 1992. godine završen je tako da porodice žrtava moraju državi Hrvatskoj da plate više od 8.000 evra sa kamatama, jer su tražile da krivci odgovaraju!? U najvećem broju parnica, u kojima žrtve ili potomci žrtava podnose zahtev za naknadu štete, ti se zahtevi odbijaju i Srbi bivaju prinuđeni da plate još i sudske troškove. Kao rezultat ovakve prakse, protiv Srba koji su najčešće na granici siromaštva pokreće se zaplena i rasprodaje im se imovina i sve što su stekli! - upozorava Milošević.

Prema njegovim rečima, ovakvi sudski postupci sudova u Hrvatskoj nikako se ne mogu opravdati.

- To je sramotno! Na primer, sestrama Radmili i Mirjani Vuković, kojima su u ‘Bljesku’ u Medarima ubijeni roditelji i sestra, preti zaplena nekretnina zbog parnice u kojoj su tražile nadoknadu štete za smrt najbližih. Isto to se dogodilo i Milanu Smoliću, kome je ubijen otac Stevan, i kome je država ‘sela’ na kuću ubijenog oca! Vlada mora stati sa zaplenama i mora vratiti imovinu ovim ljudima - apeluje Milošević.

Komentarišući ove navode, Miodrag Linta iz Saveza Srba iz regiona kaže da je ovo samo jedan od brojnih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji opravdanja ratne politike Franje Tuđmana.

- Hrvatska počiva na lažnim mitovima da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati žrtve, kao i da je zločinačka akcija ‘Oluja’ bila tobože oslobodilačka. To je dokaz da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom mračnom prošlošću. U Hrvatskoj se veličaju ratni zločinci, a srpske žrtve se ponižavaju, omalovažavaju i vređaju. Zbog toga porodice srpskih žrtava ne mogu da ostvare pravdu pred hrvatskim sudovima - naglašava Linta.

Opšta otimačina

Direktor ‘Veritasa’ Savo Štrbac objašnjava da se ovakvi sporovi namerno vode po deset i više godina i da su sudski troškovi nekada iznosili i po 40.000 evra.

- Onaj koji tuži, u ovom slučaju porodice ubijenih Srba, pred hrvatskim sudom mora da dokaže da je ubica hrvatski policajac ili vojnik. Međutim, pošto nema svedoka, niti materijalnih dokaza, oni gube parnicu. Hrvatski sudovi navijaju za svoju državu i tako je štite. Srbi u 95 odsto slučajeva gube parnice, a veliki su parnični troškovi i država se onda naplaćuje. Ako neko ima penziju u Hrvatskoj, recimo, obustavljaju trećinu primanja sve dok ne naplate troškove. Ako nema penziju ili platu, a ima imovinu, onda se u izvršnom postupku pleni kuća ili imanje… - upozorava Štrbac.

 

Moj ugao

SANJA LAKIĆ
POSLANICA SNSBasnoslovno naplaćivanje sudskih troškova porodicama ubijenih Srba u Hrvatskoj nema opravdanje. U želji da posle svega dođu do pravde za svoje najmilije, pokazalo se da ta pravda za srpske žrtve u Hrvatskoj ne postoji.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.