D.I.C. Veritas

Insajder.net, 07.12.2017, UNS: Ekipu Radio Prištine oteo OVK, istraga obustavljena

Misija Euleks potvrdila je da su novinarsku ekipu Radio Prištine Ranka Perenića i Đura Slavuja na radnom zadatku, 21. avgusta 1998, oteli pripadnici OVK i zapretivši oružjem odveli u nepoznatom pravcu. Od tada se vode kao nestali. U dokumentu koji je dobila supuga Ranka Perenića, Snežana, navodi se da je istraga obustavljena 2013. zbog nedostatka dokaza, objavio je sajt UNS.

Da je istraga obustavljena pre četiri godine objavio je Insajder u emisiji Spomenik Istini i to iz zvaničnih podataka EULEX-a. U informaciji koja nam je dostavljena stajalo je da su “21. avgusta 1998. Ranko Peranić i Đuro Slavuj oteti su na putu od Velike Hoče ka manastiru Zočište. Nikada nisu nađeni, prema podacima EULEX-a istraga je zatvorena 2013. zbog nedostataka dokaza i može biti otvorena ako se dođe do novih podataka.”

Supruga Ranka Perinića za sajt UNS rekla je da je krajem novembra prvi put je zvanično o tome obavešten.

”U potpunom sam šoku. Nisam mogla da verujem šta čitam. Pomislila sam samo: nemoguće da je ovo kraj? Ne dam! Hoću da se žalim. Onda čitam da je sve ono što sam čula tačno, da se zna ko ga je oteo, a eto priznaju da ništa nisu uradili. I na kraju vidim da je rok za žalbu tri dana, shvatam da ne znam kako da je napišem, a da ni ne mogu da pošaljem na adresu Specijalnog tužilaštva na Kosovu, jer tu ulicu ne prepoznaje naš sistem. Ne znam kako sam se sabrala da zatržim pomoć od Save Štrpca iz Veritasa, koga sam sasvim slučajno upoznala – kaže za UNS Snežana Perenić”.

Odluka o odbacivanju krivične prijave iz Prištine je stigla četiri godine od kako ju je, sada već bivši tužilac Mauricio Salustro potpisao (potpisana 23. oktobra 2013), a nakon što je poslednjih godinu dana UNS intenzivirao istragu o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i obavio brojne razgovore sa predstavnicima međunarodnih misija.

Salustro u odluci iz 2013. obrazlaže da “iako je verovatno da status žrtava kao nestalih lica nakon toliko godina ukazuje da oni više nisu živi, postoji apsolutni nedostatak dokaza povodom toga šta se dogodilo. Štaviše, identitet navodnih otmičara je nepoznat i ne postoje razumni izgledi da će se njihovi identiteti otkriti putem dodantnih istražnih mera. Nema istražnih zaključaka koji bi predložili dalje istražne radnje… Prema tome, policijska prijava se mora odbaciti.”

Na samom početku tog dokumenta Salustro predstavlja činjenice da su „na osnovu dostupnih informacija, dana 21. avgusta 1998. godine žrtve otišle u Veliku Hoču kako bi izvršile radni zadatak. Na putu nazad presrela ih je naoružana grupa ljudi koji su nosili obeležje OVK, zapretila oružjem i odvela ih u nepoznatom pravcu.

Otmica Slavka Perenića i Đure Slavuja bila je prva u nizu otmica i ubistava novinara a Kosovu. Prema podacima koji su danas dostupni Udruženjima novinara na Kosovu je nestalo i ubijeno 14 medijskih radnika od 1998. do 2005.

Porodice se nadaju da će specijalni sud za zločine OVK neke od ovih slučajeva ponovo otvoriti i da će krivci biti pronađeni. U međuvremenu na Kosovu je pokrenuta inicijativa za osnivanje Komisije za istrage ubistava novinara po ugledu na onu koja je osnovana u Srbiji. Predsednik Kosova Hašim tači prošle godine je za Insajder rekao da je da će lično podržati svaku inicijativu koja vodi rasvetljavanju ovih zločina, ali da je to pre svega odgovornost pravosudnih organa.

“Ja smatram da sve što vodi ka otkrivanju istine mi treba da učinimo, da se angažujemo i da se žrtvujemo zarad otkrivanja istine”, kaže Tači.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.