D.I.C. Veritas

Jadovno, Srna, 12.12.2016., Prije 25 godina izvršen zločin nad Srbima u Paulin Dvoru

Na današnji dan prije 25 godina pripadnici Hrvatske vojske ubili su 17 srpskih civila i jedno lice mađarske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

Na današnji dan prije 25 godina pripadnici Hrvatske vojske ubili su 17 srpskih civila i jedno lice mađarske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

Za ovaj zločin osuđena su samo dva izvršioca, dok niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti, kao ni za premještanje posmrtnih ostataka žrtava i prikrivanje zločina, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

U noći 11. na 12. decembar 1991. godine, više pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske upalo je u kuću Andrije Bukvića, u selu Paulin Dvor kod Osijeka, u kojoj su se mještani uglavnom srpske nacionalnosti nalazili u nekoj vrsti kućnog pritvora.

Hrvatski vojnici su zbog odmazde za smrt saborca, iz automatskog oružja i ručnim granatama ubili 18 civila, 17 Srba i jednog Mađara, starosti više od 60 godina.

Među ubijenima je bilo osam žena i četiri bračna para. Iz porodice Katić ubijeni su Dmitar /82/, njegovi sinovi Milan /59/ i Petar /54/, snaha Bosiljka /47/ i rođaka Draginja /69/.

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila, 17 posmrtnih ostataka odvezeno je sa mjesta zločina i skriveno na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je „grobnica“ prekrivena starim rashodovanim vozilima, dok je na mjestu zločina ostavljen skalpirani leš pedesetsedmogodišnje Dabre Vujnović, koja je zatečena i ubijena van „kuće smrti“.

Sutradan ujutro zločinci su kuću Andrije Bukvića eksplozivom sravnili sa zemljom sa ciljem uništavanja tragova zločina.

Istoga dana iz svoje kuće, koja je bila pod stražom, nestala je bolesna i nepokretna starica Milka Lapčević /81/, čije je tijelo početkom marta 1992. godine pronađeno smrznuto u jarku u blizini sela Hrastin, dva i po kilometra od kuće.

O ovom zločinu ubrzo je saznao i komandant operativne zone, pukovnik Karl Gorinšek i odmah o svemu obavijestio Glavni štab Hrvatske vojske i „pro forme“ naredio istragu, koja se pretvorila u strogo čuvanu tajnu.

O zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine, kada je tadašnji komandant Drugog zbornog područja Đuro Dečak, od tadašnjeg šefa Hrvatske izvještajne službe Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka, a ubrzo poslije toga, 12. decembra, počinje njihova ekshumacija i „pakovanje“ u bijelu plastičnu burad.

Sredinom januara 1997. godine, na sastanku koji je u strogoj tajnosti održan u Osijeku, za novu „grobnicu“ paulindvorskih žrtava odabrana je 500 kilometara udaljena lokacija Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića.

Pod nadzorom hrvatske Sigurnosno-informativne službe, na čijem je čelu tada bio pukovnik Ante Gugić, i uz pratnju i znanje Kriminalističkog sektora Vojne policije, na čijem je čelu bio major Ante Glavan, transport „opasnog tereta“ obavila je Karlovačka inženjerijska brigada Hrvatske vojske.

Posmrtne ostatke paulindvorskih žrtava na lokaciji Rizvanuša pronašli su i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine.

Godinu dana kasnije, porodice su ih identifikovale u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i većinu njih sahranile u zajedničku spomen grobnicu u njihovom selu, koju su sami izgradili i finansirali.

Posmrtni ostaci Milke Lapčević ekshumirani su u junu 2006. godine sa Centralnog groblja u Osijeku. Ona je identifikovana u oktobru iste godine i sahranjena na mjesnom groblju.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Paulin Dvoru, u martu 2003. godine optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske kao neposredni izvršioci, iako ih je bilo mnogo više.

Na suđenju, koje je trajalo do 2013. godine, pravosnažno su osuđeni Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora.

Iako je prošlo 25 godina od zločina u Paulin Dvoru, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, kao ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premještanje posmrtnih ostataka žrtava.

Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 1991. godine u Paulin Dvoru je živjelo ukupno 168 stanovnika – 147 Srba /87,50 odsto/, devet Jugoslovena, četiri Hrvata i osam ostalih.

Na osnovu popisa stanovništva u Hrvatskoj iz 2011. godine, u ovom selu je živjelo ukupno 76 žitelja, čija nacionalna pripadnost nije navedena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.