D.I.C. Veritas

Jedinstvo, 10.08.2013., Нема истинског помирења без казне за злочине

Нема истинског помирења без казне за злочине

Саво Штрбац, директор документационог центра “Веритас”

У хрватској војној акцији “Олуја” која је почела 4. а завршила се 5. августа 1995. године према подацима Документационог центра “Веритас” , убијено је најмање 1886 особа српске националности и протерано најмање 250 хиљада становника бивше Републике Српске Крајине.

Како се изборити са последицама “Олује” и има ли уопште наде за Србе да реше свој правни статус без кршења људских права у Републици Хрватској, за “Јединство” говори Саво Штрбац, директор Документационог центра “Веритас”

Прошло је 18 година од акције “Олуја”. Хрватска је постала чланица Европске уније. Како бисте, данас, описали права Срба у Хрватској али и права протераних Срба који требају остварити своја имовинска и друга права у Републици Хрватској?

Ништа се није променило и нема шанси да се нешто брзо промени . У избегличком корпусу постојала су два потпуно супростављена мишљења. Једни су сматрали да ће се српско питање по уласку Хрватске у ЕУ решавати ефикасније и поштеније док су други сматрали да ће бити управо супротно, да ће престати и оно мало активности на решавању српских питања зато што их неће више нико притискати да не крше људска права Срба. На путу ка ЕУ макар је постојала доза страха код хрватских власти да могу бити прозвани због угрожавања права Срба. Дакле, моје је мишљење да неће бити ни боље ни горе већ као у задљих пар година , питања Срба решаваћа се “на кашичицу” полако и по досадашњој инерцији. Неће их нико притискати а при том су свесни да их нико више неће истерати из ЕУ . Јер, како су ушли консензусом свих чланица тако их консензусом могу и избацити. Наравно, то је неизводљиво пошто они имају моћне менторе као шта су Католичка црква и Немачка. Не видим ништа боље за Србе који данас живе на територији Републике Хрватске а посебно не за оне који живе у другим државама као избеглице а у Хрватској још увек нису остварили имовинско правна питања, обнову кућа, станарско право, пензије, штедне улоге итд.

Хрвати све излобирали

Да ли је Хрватска добро излобирала или избегличка удружења нису била довољно и на време ангажована на инсистирању да се испуне њихова права пре уласка Хрватске у ЕУ?

Шта се тиче Хрватске они су све време имали добре лобисте за разлику од Срба који су мислили да су сами себи довољни и тако се понашали. Посебно у време турбуленција и распада Југославије, Хрвати су па и сви остали на овим просторима знали да без јаких пријатеља, лобија неће успети и ту су нас надмашили у сваком погледу. То их је много коштало али на крају су ипак профитирали. Последњи пример одличног хрватског лобирања је пресуда за акцију “Олуја”. Они су плаћали једну од најбољих лобистичких организација у свету у САД. Такође су имали једну групу правника и професионалних официра (Американаца, Британаца и Канађана) који су затражили да буду пријатељи суда незадовољни осуђујућом пресудом као и решењима о топничким ударима по крајишким градовима. Хашки суд није прихватио да буду пријатељи суда, али је у другостепеној, ослобађајућој пресуди прихватио све њихове ставове и сугестије које су изнели у том предлогу. Нормално да ови људи не дају баш тако олако своје име ако нису у питању велике паре. Хрвати су ту дали много новца, али на крају су добили ослобађајуће пресуде што је изазвало реакције широм света и углед тог суда срозао на нулу.

Постоји ли могућност да ревизијом дође до измене ослобађајуће пресуде?

Ја сам умерени оптимиста. Цела Србија је осудила овакву пресуду а негативна реакција поводом ове пресуде пренешена је и ван граница Србије и српских земаља. Тако смо имали дебату у скупштини УН где је било присутно преко 80 земаља у дискусији. Пала је велика критика на селективну правду тог суда . Дански судија је јавно испрозивао Теодора Мерона да је извршио притисак на остарелог турског судију који је у задњи час променио своје мишљење . Од његовог мишљења да ли треба осудити и потврдити првостепену пресуду хрватским генаралима , дошло је до ослобађајуће пресуде јер је била већина , односно три напрема два. Двојица судија из судског већа који су били против ослобађајуће пресуде, рекли су јавно да ова пресуда нема везе са правдом. Имајући све то на уму али и став Тужилаштва да затражи ревизију тог поступка, овај предмет свакако још није окончан. Ми смо Тужилаштву доставили довољно материјала за ревизију. То су нове чињенице које су откривене након што је донешена ослобађ ајућа пресуда у новембру прошле године . На задарском и шибенском гробљу од новембра прошле године ешумирано је 110 посмртних остатака људи који су страдали у “Олуји”. То су већином старци , цивили који нису могли или нису хтели да напусте своја огњишта и тек понеки заостао војник. Веритас је добио писмену подршку Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да је оправдано то што тражимо ревизију тог поступка. Подршку нам је дало и Национално веће за сарадњу са Хашким трибуналом. Осим тога, да би Тужилаштво сачувало какавтакав кредибилитет морало би да покрене ревизију поступка. Ја сам оптимиста да ће се покренути ревизија а умерени оптимиста да ће Суд и позитивно реаговати на ову нашу иницијативу , односно , на предлог Тужилаштва. У међувремену ће се десити и неке промене пошто Хашки трибунал до краја године престаје да постоји у досадашњем облику а за ова суђења жалбе и евентуалне ревизије основан је Механизам за међународне кривичне судове. Ја мислим да мора у завршници доћи до некакве правде а правда је једино осуђујућа пресуда хрватским генералима за удружени злочиначки подухват.

Да ли је Република Србија у довољној мери активна да заштити права српског народа ма где он живео и да ли је довољно указивала на злочине који су извршени над српским народом од стране Хрвата?

Увек се може више и могла је сигурно и Србија и сви ми скупа више да учинимо да се истина о страдању Срба чује. Има много избегличких удружења који се баве свим и свачим а најмање судбином и заштитом избегличке популације. Морамо бити свесни да је Србија све ово време имала много својих проблема, да је помагала логистички и свакако Србе преко Дрине. Нажалост, то ништа није помогло јер је један од узрока губитка овог рата несналажљивост у тој новој подели света .Тако смо дошли у ситуацију да од традиционалних пријатеља Енглеза и Француза направимо непријатеље. Пре неколико година руски председник је у Москви на тргу Црвене армије одликовао Стипу Месића и Хрватску за допринос борби против фашизма иако је Хрватска од првог дана стала уз фашистичку Немачку. Очигледно да се нисмо снашли у новим околностима да су се наше традиционалне пријатеље окренули другим народима на овом простору. Од цењене војске пали смо на ниске гране, тако да се у Холивуду снимају филмови у којима је обавезно Србин негативац. Поред тога Србија је економски ослабљена и тешко је очекивати да може много и значајно утицати да Хрватска почне да поштује људска права протераних Срба. Међутим, Србија у границама своје могућности помаже интеграцију избеглица у друштво и збрињавање оних који се одлуче на живот у Србији.

Србе ће свести на пројектовану бројку

Какав исход очекујете од тужбе и контратужбе за геноцид као и тужбе Федералном суду у Чикагу против компаније МПРИ која је помагала акцију “Олуја”?

Пред међународним судом правде је тужба за геноцид где наш тим ради пуном снагом . У том тиму сам ја експерт . Дакле, не члан, него експерт а то значи да ћу сведочити , односно, изнети свој експертски извештај, исказ а главна расправа би требало да буде почетком пролећа 2014. године. Може се десити да под притиском међународне заједнице Хрватској и Србији буде наложено да се повуче тужба и контратужба за геноцид. Али, ми смо у већини против тога. Нека коначно највиша правосудна установа – суд Уједињених нација оцени да ли је било злочина или га није било, једностраног, обостраног или га уопште није било. Само таква пресуда би могла довести до истинског помирења народа у будућности, пре него нагодба политичких елита закључене под неким притисцима које неће њихови народи прихватити. Ко нама може рећи да није било геноцида над Србима у Хрватској а ми сви добро знамо колико је Срба на најсвирепи начин поубијано у Хрватској. Ми живимо са тиме и ту бол носимо у души. Имамо и други спор пред Федералним судом у Чикагу. Циљ нам је да дођемо до коначне истине и правде и утврдимо одговорност америчке војске и њених генерала за геноцид над Србима у Крајини и за страдање српског народа у Хрватској.Очекујемо да ускоро буде заказано приправно рочиште где би се могао одредити почетак главног претреса. Адвокати су недавно поднели трећу допуњену тужбу са много нових детаља. Они су убеђени да ће успети доказати учешће америчке организације МПРИ у акцији “Олија” кроз обуку хрватских војника и планирање акције. То недвосмислено доказије да је МПРИ саучесник у “Олуји” односно у геноциду и због тога Крајишници прогнани у “Олуји” потражују десет и по милијарди долара за душевну бол за изгубљеним завичајем. Треба се борити а зато нам треба много стрпљења.

Огроман број Срба је још увек на потерницама којима је пресудило у одсуству Туђманово правосуђе. Садашња хрватска власт за много лошег оптужује бившег председника Фрању Туђмана и његову владовину, али се са поштовањем односи на бесмислене пресуде Србима из периода Туђмановог накарадног правосуђа. Како то објашњавате?

У праву сте. Појавиле су се нове ажуриране листе за 1577 процесуираних . Ми смо у фази анализа тих спискова. Тамо је тотални хаос. Државна делегација Хрватске предаје државној делегацији Србије и имамо имена која се преклапају и код једног и код другог суда. Хрватима ништа не значи 100 или 200 Срба као ратних злочинаца више или мање. Један човек је за једно поподне могао да среди те листе али, нажалост, то њих не интересује. Они то набацају и предају. То показује колико им је стало до Срба и до српског питања. Уместо да смање неки број , они као да се наслађују да има што више Срба на тим списковима. Сматрам да је задњи попис из 2011. године показао да је Срба још увек више него шта је Туђман пројектовао почетком деведесетих, али и неки пре њега да ће бити српско питање решено у Хрватској када их буде максимално три процента у укупном броју популације. Сада их је било чак 4, 36 процената . Превише, те ће Хрвати у наредном попису то одрадити на пројектовану бројку помоћу процесуирања за ратни злочин . Истина да ратни злочин не застарева па ће по том основу ове генерације Срба бити прогањани. Спорно је шта су Хрвати деградирали то кривично дело ратног злочина, па је по Хрватима, само када суде Србима, ратни злочин убијање домаћих животиња, крађа кућанских апарата или шамарање заробљеног хрватског војника. Нормално да по међународним стандардима то није ратни злочин То треба исправити а зато је потребна добра воља хрватске страна, али и Србије пошто постоји сарадња правосуђа и тужилаштва две државе.Неки разговори се воде. Међутим, ова власт у Хрватској је мудрија и лукавија од претходне ХДЗ. Са њима смо знали на чему смо. Отворено су говорили: – ми вас не волимо али ћемо вам дати то и то – и давали су мрвице. Ови сада глуме антифашисте и хуманисте, али су гори за Србе него они претходни.

Пуно Срба је по хрватским затворима, остављени и заборављени од свих, без праведног суђења, јер породице немају средстава за адвокате. Неки од њих су похапшени у Србији и изручени Хрватској. Очекујете ли да власти у Србији и даље хапсе прогнане Србе који се налазе на хрватским потерницама?

Овде морам бити јасан и децидан. Још увек по најновијем споразуму између Хрватске и Србије, ни Хрватска ни Србија не изручују сопствене држављане. Могуће је да буду изручени они који нису још узели држављанство Србије. Да ли ће се убудуће проширити међудржавни споразум и на ратне злочине то је ствар политике. Иначе, на подручју ЕУ важи такозвани “ Ухитбени налог за хапшење”. Пошто је и хрватска део тог простора , налог издат у Хрватској важи у свакој другој чланици ЕУ. Све су ово комплексна питања и не може се ни на једно одговарати са да или не . И Србија је сама у великим проблемима и држе је на будном оку. Чим мало “подигне главу” прети се са Војводином, Рашком области а проблем Косова и Метохије је константан . Неће се Србија ни убудуће моћи превише посветити нашим проблемима са Хрватском, јер Хрватска је чланица ЕУ а пут Србије у ЕУ иде и преко Хрватске.

Коме и како да се обрате дискриминисани Срби из Хрватске за остваривања својих људских права?

Хрватска је ушла у ЕУ. То значи да је Хрватска направила правне оквире које је свет аминовао и прихватио. Кроз законе нема формалне дискриминације у решавању питања грађана хрватске, српске или било које друге националности. У пракси је то другачије и још је на делу дискриминација над Србима. Правни оквир и правна сигурност још значи да је загарантовано вишестепено суђење у управном и судском поступку и на крају да можете доћи до суда за људска права. Да бисте дошли до суда у Стразбуру морате проћи све судске инстанце у Хрватској. То је процедура која траје уз стално малтретирање и дискриминацију . Уколико , ипак, дођете до суда у Стразбуру, они неће ни да гледају предмете . Ове и прошле године враћају предмете уз једну реченицу “Ваш поднесак је недопуштен”. Последњи пример је тужба Саве Ковачевића најбогатијег човека у Задру који је све документовао а из Стразбура је добио одговор у једној реченици да му је поднесак недопуштен. Читајући и анализирајућ и и друге одлуке и понашања као и Европску повељу за људска права шватим да они обилато користе једну одредбу која каже да ће првим читањем до неког поднеска судија појединац оценити да ли се са тим поднеском , заиста траже нека имовинска права, штите људска права или је то неки политички памфлет. Вероватно је тамо неки излобирани судија који све то проглашава недопуштеним. А сваки Србин па и Сава Ковачевућ почиње тужбу: – Ја сам Србин и сва моја невоља јесте што сам српске националности и зато сам изгубио све што сам имао – и добије одговор у једној реченици. Дакле, нема много наде, али треба се борити.

Хрватска ће ометати Србију на путу ка ЕУ 

По уласку Хрватске у ЕУ, званичници Хрватске су наглашавали да Хрватска неће правити сметње суседима а посебно Србији на њеном путу ка ЕУ. Верујете ли у њихову искреност?

Ових дана у Србији се многе ствари другачије интерпретирају када је у питању однос Хрватске према Србији и њени на изглед јасни и “добронамерни” ставови да неће правити проблеме Србији на њеном путу ка Европској унији. Скоро да нема хрватског званичника који није рекао да Хрватска неће ометати Србију као шта је то чинила Словенија према Хрватској. Да, заиста, не мисле правити проблеме Србији убеђен сам да то не би толико понављали. Не верујем у искреност Републике Хрватске и њених званичника. Мислим да ће много веће проблеме задавати Хрватска Србији него шта је то чинила Словенија Хрватима на путу ка ЕУ. Треба имати на уму да су Словенци и Хрвати били традиционално у добрим односима . Никада нису ратовали а уз то су и католочке земље. Правиће они Србима и Србији велике проблеме на путу ка ЕУ али онако као шта знају мудро и лукаво. Неће они нпр. рећи: ако нам не дате границу на Дунаву коју ми тражимо, ми нећемо гласати за вас. Они ће то радити мудро, разним бочним странама. То је латинска лукавост, коју ми који смо рођени и живели у Хрватској више него добро познајемо.

С обзиром на то да имате огромно искуство и да сте се практично посветили доказивању да је над Србима у Хрватској извршен стравичан злочин, да им је одузета имовина и да им се и даље крше људска права, какав бисте савет упутили Србима на Косову и Метохији који су у сличној ситуацији?

Заиста се могу многе паралеле повући између нас Срба из Хрватске и Срба на Косову и Метохији. Нажалост, изгледа да нам је судбина слична па могу да користе наша искуства. Мислим да нема Србина на Косову и Метохији да не зна за Веритас, јер ми се много њих јавља тражећи савете. Задњи пут сам једној групи рекао да Бриселски споразум није најгоре шта их је могло снаћи . гори би био егзодус који је нас задесио 1995. гдине у “Бљеску” и “Олуји” . Животи су беспотребно отишли, људи протерани а имовина опљачкана. Мислим да то многи шватају и разумеју , али , ипак у пракси није извучена добра поука из нашег трагичног примера.

Р. Комазец

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.