D.I.C. Veritas

Jutarnji, Hina, 29.01.2019, GRADONAČELNIK PETRINJE ‘Neprihvatljivo da odlagalište nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori’

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je u utorak kako je za lokalnu zajednicu neprihvatljivo da moguća lokacija odlagališta nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori, jer se nalazi u ekološko čistom području u slijevu rijeke Une.

“Pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području naše županije ponovno je aktualno. Nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Hrvatske i Slovenije o uređenju odnosa o ulaganjima korištenju i razgradnji Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, na području Dvora. To za nas nije prihvatljivo”, rekao je Dumbović na tiskovnoj konferenciji ispred petrinjske ‘zelene kuće', objekta u kojem petrinjski ekološki proizvođači izlažu i plasiraju na tržište svoje proizvode.

Dodao je kako to, kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik, nikada neće podržati.

Protiveći se mogućnosti da lokacija odlagališta bude na Trgovskoj gori prosvjedovali su u Petrinji i tzv. “zeleni prsluci”, a gradonačelnik im se pridružio.  Dumbović je na konferenciji za novinare rekao da to odlagalište neće podržati ni Petrinjci i zato su se okupili.

“Obukli smo zelene prsluke, a želimo da ih obuče cijela Sisačko-moslavačka županija, cijela Hrvatska, kako bismo sačuvali svoju zemlju, svoj način života”, dodao je Dumbović.

Govoreći ispred ‘zelene kuće’ u kojoj petrinjski ekološki proizvođači prodaju svoje proizvode, rekao je kako plasman tih proizvoda uzgojenih u blizini odlagališta, više neće biti moguće plasirati na tržište.

Kada bi se dogodilo, da naša Banovina postane nukelarno odlagalište, percepcija javnosti za cijelu županiju bila bi katastrofalna, kazao je petrinjski gradonačelnik. Ocijenio je da plan odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nije spojiv sa životom u tom kraju.

Dumbović je pozvao je sve gradove i općine Sisačko-moslavačke županije, kao i župana Žinića, da mu se pridruži u borbi protiv odlagališta na Trgovskoj gori.

Cilj nam mora biti da Trgovska gora, Hrastovička gora i Zrinska gora postanu regionalni park prirode, a ne odlagalište nuklearnog otpada, zaključio je Dumbović.

‘Dumbovićev istup jeftino je skupljanje političkih bodova’

Župan Ivo Žinić brzo je odgovorio na poziv gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića da mu se priključi u borbi protiv smještanja nuklearnog otpada na području Sisčako-moslavačke županije, na Trgovskoj gori kod Dvora.

- Radioaktivni otpad treba se kontrolirano zbrinuti, a vojno skladište u Čerkezovcu kod Dvora logičan je odabir. Siguran sam da i sada tamo ima uskladištenog radioaktivnog otpada. Sada se na dvadesetak mjesta u Hrvatskoj u neodgovarajućim uvjetima čuva radioaktivni otpad iz bolnica, instituta, znanstvenih ustanova, to nije dobro rješenje. Bio sam u posjetu odlagalištu radioaktivnog otpada u selu desetak kilometara od Ljubljane. Ljudi tamo normalno žive, bave se poljoprivredom, nema zračenja niti bilo kakve opasnosti. Meni je jasno da je lako uznemiriti ljude i povesti ih u akciju plašeći ih radio-aktivnom opasnošću. Političari u ovom slučaju privlače pažnju, ovdje je na djelu jeftino prikupljanje političkih bodova, politikanstvo baš kao u slučaju Rafinerije Sisak, rekao je Ivo Žinić.

(M. Pi.)

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.