D.I.C. Veritas

Jutarnji.hr, 05.11.2019, KLJUČNI SVJEDOK NA SUĐENJU GLAVAŠU PROMIJENIO ISKAZ I PRIZNAO ‘Lagao sam, on je bio alfa i omega. To zna cijeli Osijek’

Jedan od ključnih svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. Nikola Jaman u utorak je, na ponovljenom suđenju, izmijenio svoj raniji iskaz u kojem je kazao da je on, a ne Glavaš zapovijedao tzv. Zaštitnom četom.

“Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik… ali i meni i svima nama je zapovjedao Branimir Glavaš koji je bio alfa i omega svega u Osijeku”, kazao je Jaman na ponovljenom suđenju.

Prije suđenje Jaman je putem medija poručio da je na prvom suđenju lagao kako bi spasio Glavaša, a savjest mu je proradila u poodmaklom stadiju neizlječive bolesti.

Na primjedbu tužitelja da je u prvom iskazu kazao kako Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi Jaman je izrijekom odgovorio da je tada lagao.

Svjedočeći na prvom suđenju Glavašu u siječnju 2009. Jaman je rekao da je se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije miješao u zapovjedne ovlasti.

Glavaš je prigovorio istinitosti Jamanova iskaza rekavši da je iznio laži.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić kazala je Jamanu da se njegovo svjedočenje odnosi na događaje od 12. srpnja 1991. godine i 31. kolovoza ‘91. te ga pitala što zna o njima, prenosi Dnevnik.hr.

“Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića”, kazao je Jaman i dodao da nije bio na licu mjesta, ali mu je poznato što je čuo.

“Poznato mi je da je bila priča da je Čedo Vučković preskočio ogradu od 2,5 m i da je pokušao ubiti Glavaša s tim da je Glavaš u to doba bio zapovjednik svih tih postrojbi koje smo imali… Sve vezano za djelovanje u dijelu Osijeka.. ja sam bio zapovjednik, Fehir je bio zamjenik, a Glavaš je bio alfa i omega, to zna cijeli Osijek”, nastavio je Jaman u svojem svjedočenju.
‘Vidimo sam čovjeka da leži’

O samom događaju je izjavio: “U tri popodne došao sam u sekretarijat po određenu narudžbu za oružje jer sam, osim što sam bio zapovjednik bio i djelomično zapovjednik”. Dodao je da je napisanim potrebama odlazio u Austriju i nabavljao oružje, municiju i razne stvari.

“To popodne sam bio s Glavašom, dogovorili šta treba, on će pokupit potrebe. Idem spavati da se odmorim jer sam po noći trebao ići u Njemačku i dolazio bih drugog dana, vraćao bih se odmah navečer oko 8 ili 9 i zato sam bio kod njega da mi kaže o potrebama. Negdje oko pola 10 došao sam po to, nakon što sam se probudio, otišao sam tamo i vidio sam čovjek gdje je ležao, bila je bijela košulja, tako su ljudi kasnije govorili, ja sam vidio svjetloplava košulja ležao bočno, otišao sam po papir kod Franje. Izlazim van, na stepenicama izlazi jedan dečko i kaže poslao me po nešto zapovjednik. Izveo sam ga van, momak je živ invalid. Pokupio sam ga vani, on je otišao kod svog zapovjednika, a ja sam otišao svojim putem. Desetak metara sam prošao. Meni je rekao stražar – ‘Zapovjedniče, dogodilo se ubojstvo. Jedan preskočio ogradu, išao ubit Glavaša…”, opisao je na sudu događanja iz 1991. Nikola Jaman.

Na pitanja obrane Jaman je izjavio da su ‘91. u Osijeku bila zamračenja, te da je 17. srpnja na grad pala prva granata. Nije htio odgovarati na pitanja o zidu preko kojeg je čovjek preskočio, no opisao je: “Postoje vrata, bodljikava žica ali su vrata bila zamotana bodljikavom žicom sve je bilo zatvoreno”.

Glavašev branitelj Veljko Miljević kazao je da odustaje od pitanja, samo dva predočavanja: “Gospodine Jaman, ispitani ste ranije kod suca Posavca 30. studenoga 2006. Rekli da ste bili tada, kad je bilo to za Vučkovića u Njemačkoj”, prenosi Dnevnik.hr.

Na što je Jaman kratko odgovorio: “Lagao sam”. “Taj naš dogovor koji je bio, moram priznati da sam ja bio taj koji je na neki način Glavašu dao ideju kako ćemo to napraviti”, priznao je Jaman na sudu. “Datum se ne slaže jer ni ja ni Glavaš nismo bili taqd u Njemačkoj i onda smo se mi dogovorili kad je doputovao Glavaš. Ja sam ga čekao na aerodromu”, objasnio je Jaman. “Nisam govorio istinu što je bila moja ideja”, dodao je.

Glavaš je prigovorio vjerodostojnosti iskaza Jamana.

- Predlažem sudskom vijeću da pogleda film gdje se vidi struktura Zapovjedne čete”, dodao je navodeći da u spisu postoji putovnica u kojoj se vidi da je 2. rujna letio iz Klagenfurta.

Nakon ročišta, pred Zgradom Suda došlo je do verbalnog okršaja između Nikole Jamana s jedne, te Branimira Glavaša i sina mu Filipa s druge strane.

Glavaš je pojasnio što se točno dogodilo s Jamanom: “2014. bila je poplava u Petrijevcima. Gospodin nije prijavio štetu od poplave i nije dobio štetu. 2015. i 2016. je vršio pritisak na mene da prisilim gospodina Šišljagića i Kraljička da mu se isplati šteta. Ja sam mu kriv što mu županija nije isplatila 100 tisuća kuna? Danas je potpuno lagao, a postoji i svjedok”.

Odvjetnik Miljević: Iskaz je potpuni fijasko

Novinarima se potom obratio i Glavašev odvjetnik Veljko Miljević.

“Protivno vašim isčekivanjima, ovaj iskaz je potpuni fijasko. Čini mi se da moju primjedbu na koncu niste čuli, da je on danas za razliku od iskaza pred sudom, rekao je da se u vrijeme događaja nalazio u Njemačkoj i spominjao je gradove u kojima se nalazio. Prema tome, on je danas očigledno lagao i on je to sam rekao”, kazao je Miljević.

“Ja se čudim da se vi opirete elementarnoj logici. U spisu postoje iscrpni okolnosni iskazi barem 15 svjedoka koji su te večeri bili tamo, nitko nije vidio Jamana tamo na licu mjesta. Da se vi opirete elementarnoj logici, da ga nitko od svjedoka koji su ispitivani od 2005. i da ga nitko u tijeku rasprave nije spomenuo”, dodaje.

Miljević naglašava kako je Jaman rekao da je postavljen kao zapovjednik u dva navrata. “Ono što je rekao, svjedok nepobitno laže”, naglašava Miljević.

Na pitanje hoće li Jaman biti gonjen zbog lažnog iskaza, Miljević je kazao: “Tužiteljstvo zna kada je obavezno goniti. Za davanje lažnog iskaza se goni po službenoj dužnosti. Mi smo danas odustali od svega što smo pripremali proteklih mjesec dana. Ja sam predložio da se provede kompletno sudsko-medicinsko vještačenje”.

“Ne ispituje se svjedok Josip Manolić koji ima 100 godina. Po mom znanju biologije, trebalo bi Jožu Manolića ispitati”, rekao je Miljević zaključno.
Jaman i Glavaš se svađali ispred suda

Potom je došlo do rasprave Branimira i Filipa Glavaša s Nikolom Jamanom, prenosi N1.

Nikola Jaman: Ja trošim katran od konoplje. Ja ne trošim katran radi toga da bi manje bolova imao. Nemojmo se sporiti oko nečega što nije važno. Ja bih volio da sam umro prije 10 godina. Što bi mi trebao postaviti pitanje, neka mi postavi pitanje.

Nikola Jaman: “Zašto mi nisi došao u posjet, a ja sam tebi dolazio 100 puta?

Branimir Glavaš: Pišeš svašta po Facebooku!

Nikola Jaman: Ja pišem svašta po Facebooku? Sram te bilo.

Filip Glavaš (sin Branimira Glavaša): Koje godine ste bili u mojim svatovima? Nije stvar ni novaca nego principa.

Nikola Jaman: On me molio i ljubio sto puta zato što sam došao u svatove.

Branimir Glavaš: Nije uopće stvar tko je bio u svatovima.

Filip Glavaš: Deset godina ste dolazili kod nas i govorili da mu pakiraju, a onda ste promijenili iskaz.

Jaman je potom novinarima kazao kako je iskaz promijenio da skine sa sebe teret koji je nosio deset godina.

“Sada sam potegao pitanje moga prijatelja Đorđa Petkovića. Znate što su radili? Ubili ga i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz furgorana u vožnji i da je pobjegao”, ističe Jaman.

“Nisam se ja naljutio na Glavaša uopće, vidite da želim razgovarati s njime. Došao sam u svatove ne radi Filipa nego radi njegove majke, jer smo mi praktički rodbina”, dodaje.

Zaključno je ponovno kazao kako je iskaz promijenio zbog toga što želi sebi s duše skinuti teret.

Novo suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.