D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 02.05.2015., KOLINDA I MINISTAR POLICIJE U BOROVU

BOROVO – Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je na obilježavanju 24. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu istaknula da hrvatska javnost, svi njezini građani, a posebice mladi u školama moraju znati istinu o Domovinskom ratu te da ne može biti različitih tumačenja poznatih činjenica koje su potvrđene presudama međunarodnog suda.

“Ne možemo imati različito tumačenje o činjenicama koje su svima poznate i o kojima su stručni sud rekli i znanstvenici ali i međunaordna zajednica kroz presude svojih tribunala”, poručila je predsjednica Republike u subotu u Borovu, gdje je obljetnica obilježena zajedničkim protokolom državnih vlasti i braniteljskih udruga. Istaknula je kako su prihvaćanje činjenica, procesuiranje odgovornih za zločine kao i duboko poštovanje prema braniteljima iz Domovinskog rata temelji za suživot i primicanje mira.

“Iako je Domovinski rat dio povijesti, on je za nas izuzetno važan jer je odredio našu sadašnjost, ali i budućnost samostalne i suverene Hrvatske, punopravne članice Europske unije i NATO-a”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović ocijenivši kako suverene i samostalne Hrvatske ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja.

Nakon nekoliko godina u kojima su braniteljske udruge bojkotirale državni protokol i počast ubijenim policajcima u Borovu odavale pola sata nakon predstavnika državne vlasti, ova je obljetnica obilježena zajedničkim protokolom branitelja i predstavnika državnih vlasti.

Obilježavanju obljetnice ubojstva vinkovačkih policajaca nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Damir Tomić, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te mnogi drugi, među kojima i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Svi oni su do spomen obilježja u središtu Borova došli u hodnji od ulaska u mjesto, predvođeni hrvatskim braniteljima i ratnim stradalnicima Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je srbijanskim vlastima da omogućavanjem suđenja krivcima za ubojstvo policajaca u Borovu imaju priliku dokazati svoj europski put. “I to je jedino ispravno što mogu napraviti”, ustvrdio je Ostojić rekavši kako nigdje u svijetu policijske snage ne miruju kada izgube svoga pripadnika.

“Krivci se moraju privesti, a tako će to biti i ovdje u Hrvatskoj”, poručio je Ranko Ostojić, kojemu su, dok je govorio, nazočni članovi Stožera za obranu Vukovara okrenuli leđa.

Izrazivši sućut obiteljima ubijenih policajaca, izaslanik predsjednika Sabora Damir Tomić rekao je obraćajući se okupljenima kako je pogibija policajaca u Borovu bila nagovijestila da će bitka za samostalnost i slobodu Hrvatske biti teška i krvava. “Njihova hrabrost i žrtva postali su poticaj mnogim mladim ljudima”, kazao je Tomić istaknuvši kako se danas slavi slobodna Hrvatska, ustrojena na vladavini prava, Hrvatska koja jamči građanske i vjerske slobode i ravnopravnost svim građanima.

Govorio je i predsjednik vinkovačke Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” Stevo Culej založivši za jedinstvo hrvatskog naroda. “Mi koji smo tu, zajedno s predsjednicom potrudit ćemo se da se prekine praksa razjedinjavanja hrvatskog naroda po političkim, ideološkim ili stranačkim podjelama”, poručio je Culej rekavši kako hrvatski branitelji nisu sljedbenici niti fašista niti antifašista već su izrasli iz stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata kao i žrtve koje su pale za hrvatsku slobodu.

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih policajaca te brojna državna i druga izaslanstva dok je molitvu molio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijenu su iz zasjede 2. svibnja u Borovu, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu je ranjeno 23 policajaca.

U vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica nakon koje su na stadionu HNK “Cibalia” započele atletske utrke u okviru Memorijala dvanaest redarstvenika u sklopu kojega se održava niz sportskih natjecanja.

Karamarko u Borovu: Nadam se da će se DORH aktivnije uključiti kako bi pravda bila zadovoljena

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je na 24. obljetnicu ubojstva dvanaestorice vinkovačkih policajaca u Borovu izrazio nadu da će se Državno odvjetništvo (DORH) aktivnije uključiti kako bi pred lice pravde bili privedeni svi oni koji su krivci i počinitelji ubojstva hrvatskih policajaca.

“Nadam se da će napokon DORH, tužiteljstvo poduzeti ono što je potrebno u odnosu prema istim takvim organima u Republici Srbiji da dođe napokon do zadovoljenja pravde”, izjavio je Tomislav Karamarko u subotu novinarima nakon komemorativne svečanosti u Borovu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava u subotu je u Borovu nedaleko od Vukovara obilježena 24. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 2. svibnja 1991. godine napali iz zasjede, ubili i masakrirali. Ranjeno je 23 policajaca.

Predsjednik HDZ-a rekao je kako ga svake godine u Borovu obuzima ista količina tuge zbog izgubljenih života za suverenu i samostalnu Hrvatsku te je podsjetio i na akciju “Bljesak” kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Jučer smo označili 20. obljetnicu početka oslobađanja okupirane domovine, a danas “smo na mjestu gdje je zapravo i započeo taj masakr nad Hrvatskom, na jedan najbrutalniji mogući način”, rekao je Karamarko u Borovu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.