D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.03. 2021, Bivši major JNA mučen u Kerestincu dobio više od 300.000 kuna odštete: Vješali su ga, mlatili…

Dobroslav Gračanin (67) skoro je deset mjeseci bio zatočen, stražari su ga vješali, premlaćivali, iživljavali se na razne načine

Bivši major JNA Dobroslav Gračanin (67) skoro je deset mjeseci bio zatočen, mučen i ozljeđivan u konačištu ratnih zarobljenika Kerestinec, a nakon što su zbog zločina petorica počinitelja pravomoćno osuđena, na Općinskom sudu u Zagrebu tužio je Republiku Hrvatsku.

Prema nepravomoćnoj presudi, država Gračaninu treba isplatiti 250.000 kuna s kamatama te mu nadoknaditi i 66.825 kuna sudskih troškova.

Nečovječno postupanje

Kao ratni zarobljenik u zatvoru je bio od 10. siječnja do 29. listopada 1992. Prema njemu su se nečovječno ponašali, nanijeli mu teške ozljede, povrijedili mu ljudska prava, a posljedice toga trpi još i danas. U tužbi je naveo da su se pripadnici Oružanih snaga RH Stjepan Klarić, koji je bio zapovjednik Konačišta, i njegovi podređeni Dražen Pavlović, Viktor Ivančan, Željko Živec i Goran Štrukelj nad njim bestijalno iživljavali. Udarali su ga tupim predmetima i osamnaest mu puta lomili rebra, pa je zadobio ozljede bubrega, koji su izgubili funkciju te mu je život spašen u posljednji trenutak liječničkom intervencijom.

“Vješan sam na kuke rukama i bio izložen brojnim udarcima dok ne bih izgubio svijest. Na slobodu sam pušten sa 48 kilograma. Osjećam teške i trajne posljedice, imam nesanice, uznemirenost i psihičke tegobe zbog PTSP-a”, naveo je u tužbi Gračanin. Riječ je o osobi koja je, prema pravomoćnoj presudi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te protiv čovječnosti i međunarodnog prava, bila jedan od zatočenih i najteže zlostavljanih, čovjek koji više puta pretučen te prisiljavan na samozadovoljavanje gledanjem razodjevenih zarobljenica, nakon čega je zlostavljan fingiranim suđenjima na kojima su odlučivali da se mora tući s drugim zarobljenicima.

Na suđenju je, pak, opisao svoje ratne dane. Tijekom Domovinskog rata bio je u službi JNA, na Vojnoj akademiji u Zagrebu, te je u prosincu 1991., kada se JNA povlačila iz Zagreba, otišao u Beograd i zatražio demobilizaciju, pa se u Hrvatsku vratio 16. prosinca, kada je Sabor već bio donio odluku da se neće pokretati postupci protiv pripadnika JNA koji se “skinu” i odu iz službe do Božića.

Oslobođen

- Nisam htio sudjelovati u sukobu između naroda na ovim prostorima, nitko me nije prijavio, a s policijom sam nakon povratka obavio razgovor. Živio sam na Sigečici i htio se baviti poljoprivredom. Kad sam 10. siječnja 1992. krenuo po kaveze za zečeve, usput sam navratio na Vojnu akademiju k bivšem zapovjedniku koji je prešao u HV. No, odatle me civilna policija odvela u bivši vojni zatvor u Gajevoj, gdje su me dva dana tukli i lomili rebra bez da me itko išta ispitivao. Tamo je bio i Stjepan Klarić. Bio sam zatočen sve do listopada, ali je tek krajem kolovoza protiv mene pokrenut postupak zbog služenja u JNA, pa su me premjestili u Remetinec, gdje su mjesec i pol, sve do mog puštanja, prema meni bili korektni. U Kerestincu su mi noći bile najgore jer su se uniformirane i često alkoholizirane osobe iživljavale nad zatvorenicima. Pa su me tako 20. ožujka 1992. odveli u jednu prostoriju i stavili mi jastučnicu na glavu, a na ruke lisice. Bio je to zatamnjeni fotolaboratorij sa stvarima za mučenje. Jedne večeri vidio sam Klarića među ljudima. Zakvačili su me lisicama o kuke na stropu i udarali kuhačama. Rekli su mi da raširim noge pa su me čizmama udarali po spolovilu i batinali me sve dok se ne bih onesvijestio. Idući me dan Viktor Ivančan, inače jedan od najgorih zlostavljača, odvezao greškom u bolnicu na Sv. Duh umjesto u zatvorsku bolnicu, pa je sve dospjelo do Međunarodnog Crvenog križa. U bolnici sam na intenzivnoj proveo 31 dan, a razmjene sam odbijao jer je moja cijela obitelj iz Zagorja i svi su bili u Hrvatskoj. Kad je u listopadu 1992. uslijedila opća amnestija, oslobođen sam – emotivno je opisivao Gračanin.

Osuđeni Klarić: Zarobljenike su zlostavljali djelatnici SIS-a

Kao umješač u postupku na strani RH, Stjepan Klarić istaknuo je da su zarobljenike zlostavljali djelatnici SIS-a, a ne on.

- Tada mi je neposredni zapovjednik bio Darko Grdić, koji mi je rekao da djelatnici SIS-a moraju imati 24 sata neometan pristup zarobljenicima, a načelnik SIS-a i pomoćnik ministra obrane bio je Josip Perković, koji je s Ivankovićem dolazio poimenice po osobe koje je trebalo ispitati. Sjećam se da sam jednom prosvjedovao nadređenom, ali mi je rekao da ih pustim da rade svoj posao. Nisam se mogao suprotstaviti pomoćniku ministra obrane – uvjeravao je sud Klarić, koji njegov iskaz nije povjerovao jer se kosi s presudom kojom je osuđen zbog ratnih zločina u Kerestincu na 4,5 godine zatvora. Klarićevi suoptuženici dobili su nešto manje kazne.

Piše: Hajdi Karakaš Jakubin

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.