D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 04.02.2016., URED PREDSJEDNICE ‘Ne postavljamo uvjete, ali Nikolić nema razloga dolaziti u Zagreb’ STIGAO OŠTAR ODGOVOR IZ BEOGRADA!

ZAGREB – Ne postoji nikakvih pet uvjeta koje je navodno Kolinda Grabar-Kitarović postavila srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću za dolazak u Zagreb. Hrvatska predsjednica inzistira samo na tome da se tijekom prvog službenog posjeta srpskog predsjednika riješi najmanje jedno otvoreno pitanje između dvije zemlje kako sam posjet ne bi bio bez sadržaja.

Potvrđeno je to Jutarnjem na Pantovčaku, uz naglasak da je Grabar-Kitarović i do sada inzistirala na tome da svaki državni posjet ima kvalitetan sadržaj, s jasnim ciljem, svrhom i rezultatom. “Nije uopće sporno da je na redu da predsjednik Nikolić posjeti Zagreb i oko toga nema nikakvih tenzija. Posjet samo mora imati sadržaj i predsjednica je to direktno rekla Tomislavu Nikoliću za kratkog susreta u New Yorku. Dakle, on to zna”, potvrđeno nam je u Uredu predsjednice. Sve ostale tvrdnje koje su se pojavile u novinama na Pantovčaku ocjenjuju kao medijske spinove bez pokrića, poput navođenja “paketa” od pet uvjeta, među kojima je rješavanje pitanja nestalih, povratka imovine, kulturnog blaga i arhivske građe, te rješavanje granice na Dunavu.

Doznajemo da je u tom smislu obaviještena i Kancelarija predsjednika Srbije, a navodno je u reakciji za javnost u dijelu koji se odnosi na popis nestalih iz Domovinskog rata izostavljena sa srpske strane riječ “Domovinski” i ostao je samo – rat.

Na Pantovčaku kažu da nitko nema ništa protiv Nikolićeva dolaska u Zagreb, nego obrnuto, ali da se svakako želi izbjeći da posjet bude samo protokolarni. Uostalom, Kolinda Grabar-Kitarović je i do sada izbjegavala susrete “reda radi” i uvijek je inzistirala na sadržaju i dnevnom redu na kojem su se našle najvažnije teme. Tako je nedavno tijekom službenog posjeta Slovačkoj, ali i posjeta Poljskoj u prvom planu bilo gospodarstvo i razgovori o gospodarskoj suradnji. Isto tako, Pantovčak nikako ne želi da se stvori dojam da se postavljaju bilo kakvi uvjeti za posjet jer to jednostavno nije tako. Inzistiranje na sadržaju i rješavanju barem jednog otvorenog pitanja samo je dobra osnova da Nikolićev posjet Zagrebu bude uspješan i za Hrvatsku i za Srbiju. Treba podsjetiti da je Kolinda Grabar-Kitarović u tom smislu već mnogo puta govorila pa to svakako nije neka “novost” koja bi mogla iznenaditi i samog srpskog predsjednika.

 

Vulin: Neka prvo Hrvati riješe pitanje protjeranih Srba i njihove imovine!

Ako je točno da se na bilo koji način uvjetuje posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj onda do tog posjeta ne treba ni doći, izjavio je danas srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, prenosi Telegraf.

- Ako Hrvatska nekom može reći da prvo treba riješiti ovo ili ono pitanje, onda bi Srbija trebala izaći i reći da bi oni trebalo prvo riješiti pitanje protjeranih 150.000 Srba, njihove imovine, rekao je Vulin za TV Pink, povodom pisanja medija da je uvjet za dolazak Nikolića u Zagreb da Srbija riješi bar jedno od otvorenih pitanja.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.