D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 06.10.2018, PUPOVAC NA KOMEMORACIJI NA DJEČJEM GROBLJU U SISKU ‘Ovdje je za NDH ubijeno 2000 djece, a državni mediji to sve češće nazivaju izmišljotinom’

- Ovdje je bio po broju žrtava najveći i najzloglasniji dječji logor u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kroz njega je prošlo blizu 7000 djece, a svako treće ili četvrto dijete u tom je logoru umrlo i ovdje je pokopano.

Mi smo došli odati počast toj djeci, ali i zahvalnost ljudima iz Siska, Zagreba, cijele Hrvatske, aktivistima Crvenog križa, a prije svega humanitarki Dijani Budisavljević, koji su spašavali djecu logoraše od sigurne smrti.

Proteklih nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci sve intenzivnije čujemo, ne samo u opskurnim desničarskim medijima, nego u glavnim nacionalnim medijima, među kojima su i oni državni, da dječji logori poput ovoga u Sisku i onoga u Jastrebarskom zapravo nisu postojali, već da je to partizanska, ili kako više vole reći, komunistička izmišljotina.

Tako se govorilo i u doba tzv. NDH – zločine se negiralo, zločine se prikrivalo. Oni koji danas tako govore se ne mogu drukčije zvati nego proustaški zagovornici revizionizma, koji bi htjeli naknadno afirmirati taj režim. S ovoga mjesta moramo poslati poruke življenja u miru i poruke “ne” onima koji bi htjeli obnavljati ideologiju koja bi mogla dovesti do novih žrtava – rekao je govoreći na komemoraciji na dječjem groblju u Sisku, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Na komemoraciji u Sisku se okupilo više stotina ljudi, među njima i nekoliko preživjelih logoraša ovog i drugih ustaških koncentracijskih logora, te članova antifašističkih udruga.

Episkop slavonski vladika Jovan održao je parastos za umrlu i ubijenu djecu, a nazočni su na devet kamenih krugova spomen obilježja dječjeg groblja položili bijele ruže i zapalili svijeće.

Komemoraciji su nazočili i potpredsjednik Sabora Furio Radin, kao izaslanik predsjednika Sabora, te ministrica Nada Murganić, kao izaslanica predsjednika Vlade.

Tim povodom, nakon komemoracije, Milorad Pupovac je istaknuo kako ga raduje činjenica da su na komemoraciju došli prvi put izaslanici predsjednika Sabora i Vlade i da je to vrlo jasna poruka vrha državne vlasti onima koji negiraju zločin koji se ovdje dogodio.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.