D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.09.2015., NIKOLIĆ IDE KOD PAPE ZBOG STEPINCA

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić posjetit će u petak 11. rujna Vatikan i s papom Franjom razgovarati o proglašenjem svetim kardinala Alojzija Stepinca, priopćeno je u utorak u Beogradu.

ema razgovora srbijanskog šefa države i poglavara Rimokatoličke crkve bit će formiranje mješovitog povjerenstva Srpske pravoslave crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve čiji bi zadatak bio razmatranje povijesnih činjenica iz Drugog svjetskog rata, te uloga Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Srpska pravoslavna crkva i službeni Beograd osporavaju najavljeno proglašenje Alojzija Stepinca svetim, spočitavajući njegovu navodnu kontroverznu ulogu u doba ustaškog režima i NDH.

Nikolić je u srpnju 2014. u pismu papi istaknuo kako “treba nastojati da se, zajedničkom mudrošću, ne načini potez koji bi bilo koga uvrijedio, imajući u vidu prošlost, iskustvo iz Drugog svjetskog rata i ulogu Stepinca u tom periodu”.

Srbijanski predsjednik s papom razgovarati i o migrantskoj krizi te protivljenju Srbije prijamu Kosova u UN-ovu Organizaciju za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Nikolić je krenuo u službeni posjet Vatikanu 17. travnja ove godine, ali je let od Beograda ka Rimu prekinut zbog incidenta u zrakoplovu kojim je putovalo visoko državno izaslanstvo Srbije.

Beogradski mediji objavili su da se zrakoplov prinudno vratio u Beograd iz, navodno, posve bizarnog razloga jer je stjuardesa prolila kavu po ploči s instrumentima u pilotskoj kabini, čime je nehotice “aktivirano izvlačenje krilaca” pa se zrakoplov počeo tresti i gubiti visinu, da bi se potom vratio u Beograd, a posjet Vatikanu je otkazan. Incident je kasnije službeno potvrdio i Direktorat civilnog zrakoplovstva.

Za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i suradnje između Srbije i Svete stolice Nikolić će uručiti odličje Republike Srbije na lenti kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku Vatikana.

Tjekom jednodnevnog posjeta Rimu planiran je i Nikolićev susret s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.