D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 11.05.2019, PROSVJEDNI SKUP U BLEIBURGU Šef Saveza antifašističkih boraca pred stotinjak okupljenih tražio zabranu komemoracije: ‘To je bal vampira’

U gradu Bleiburgu u subotu se održava prosvjedni skup s ciljem zabrane komemorativnog skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga koji bi se trebao održati sljedećeg vikenda, javlja N1.

Na prosvjedu se okupilo nešto više od stotinu ljudi. Antifašističke udruge iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije smatraju da komemoracija u Bleiburgu podržava ustaštvo i fašizam.

‘Zabraniti okupljanje ustaša i fašista u Koruškoj’ natpis je na velikom transparentu, a sudionici prosvjeda donijeli su i niz drugih, s natpisima na slovenskom i njemačkom jeziku. Neki od sudionika bili su odjeveni u partizanske odore s crvenom petokrakom na kapi, a neki su nosili i naušnice u obliku petokrake.

Govor je održai i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Kako javlja RTL, ustvrdio je da je okupljanje na Bleiburškom polju naricanje za propalom ustaškom paradržavom. Nazvao ga je balom vampira u kojem sudjeluje Katolička crkva, a pokrovitelj je Sabor.

Austrijska je policija već najavila da će i najmanji izgredi na komemoraciji idućeg vikenda biti oštro sankcionirani.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.