D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 12.01.2016., ZAŠTO JE ZAPRAVO OBUSTAVLJENA ISTRAGA PROTIV SAČIĆA Ratni zločin prekvalificirali u blaže djelo za koje je nastupila zastara

Zbog čega je zapravo obustavljena istraga protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika specijalne policije kojeg se teretilo za zataškavanje ratnog zločina u Gruborima kojeg su pripadnici ATJ Lučko počinili 25. kolovoza 1995., dvadesetak dana nakon Oluje?

Prošlotjedno šturo priopćenje objavljeno na službenim stanicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva ne nudi ni jasan, ni potpun odgovor na to pitanje. Iz tog priopćenja sastavljenog od samo dvije rečenice jasno je tek to da je obustavljena istraga protiv Željka Sačića i Franje Drlje za zločin u selu Ramljani. Selo Ramljani, prema sumnjama DORH-a, pripadnici ATJ Lučko spalili su 26. kolovoza 1995., samo dan nakon zločina u Gruborima u kojima je ubijeno šestoro civila, pretežno staraca.

Ramljani i Grubori

Ramljani su, za razliku od Grubora, u trenutku ulaska pripadnika ATJ Luičko bili prazni pa u njemu civilnih žrtava nije bilo. Specijalci su, međutim, napušteno selo spalili, a kako je nepotrebno uništavanje imovine po međunarodnim pravilima ratovanja također ratni zločin – Sačića i Drlju se u tom odvojenom postupku teretilo za njega jer do paleži ne bi došlo da su Sačić kao pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i Drljo kao zapovjednik skupine koja je ušla u Ramljane dan ranije identificirali i kaznili krivce za zločin u Gruborima.

DORH nas je u prošlotjednoj kratkoj obavijesti izvijestio da je protiv navedenog dvojca obustavljena istraga za ratni zločin u Ramljanima, i to zbog “nedostatka dokaza”.

Međutim, u toj istoj istrazi pokrenutoj prije šest godina drugi čovjek Specijalne policije Željko Sačić bio je okrivljen za još jedno neusporedivo ozbiljnije i teže djelo ratnog zločina od paleži Ramljana – teretilo ga se da je kao pomoćnik zapovjednika Specijalne policije policijskim istražiteljima zabranio provođenje očevida i drugih radnji u Gruborima te da je zapovjedniku postrojbe ATJ Lučko u toj akciji Josipu Čeliću izdiktirao lažno izvješće o onome što se toga 25. kolovoza dogodilo u Gruborima. O Sačićevoj ulozi u zataškavanju ratnog zločina i diktiranju lažnog izvješća u postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom koji se vodio protiv Franje Drlje i Bože Krajine svjedočilo je više svjedoka, pripadnika ATJ Lučko.

Zanimljiv odgovor

Bivša zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec je, podsjetimo, prije točno godinu dana protiv Sačića podigla optužnicu za ratni zločin, i to po obje točke – i za zločin u Ramljanima i za ratni zločin počinjen zataškavanjem istrage o Gruborima i krivotvorenjem izvješća. Nakon toga ju je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ekspresno suspendirao i podvrgnuo disciplinskom progonu uz obrazloženje da je optužnica manjkava te da nije smjela biti podignuta bez konzultacija s DORH-om jer je riječ “o predmetu od posebnog državnog interesa”.

Upitali smo stoga ŽDO Zagreb je li obustavljena i istraga protiv Sačića i zbog puno ozbiljnije i teže optužbe pod točkom dva, ratnoga zločina počinjenog sprječavanjem istrage o ratnom zločinu u Gruborima i krivotvorenja izvješća o njemu.

Od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva dobili smo više nego zanimljiv odgovor koji potpisuje glasnogovornica Dunja Pavliček. U njemu stoji da iz dokaza prikupljenih tijekom istrage ne proizlazi osnovana sumnja da je Sačić u slučaju Grubori počinio ratni zločin već osnovana sumnja da je počinio drugo, daleko blaže kazneno djelo. Riječ je, stoji u odgovoru ŽDO Zagreb, o kaznenom djelu pomoći počinitelju iz članka 301.st 1. kaznenog zakona iz 1997. za koje je 26. kolovoza 2001., dakle šest godina od počinjenja zločina, nastupila zastara. Zbog zastare je ŽDO Zagreb, stoji u odgovoru, obustavio istragu protiv Sačića i za to djelo.

Htjeli zatajiti

Iz navedenog je odgovora, dakle, vidljivo da je Državno odvjetništvo, nakon povlačenja optužnice protiv Sačića za ratni zločin i smjene Željke Pokupec, u tzv. nastavku istrage protiv Sačića prekvalificiralo kazneno djelo ratnog zločina za kojeg nema zastare u puno blaže djelo pomaganja počiniteljima kaznenog djela za koje je odavno nastupila zastara.

U prošlotjednom priopćenju objavljenom na službenim stranicama ŽDO-a Zagreb DORH je taj dio “operacije”, tj. prekvalifikaciju ratnog zločina u puno blaže djelo za koje je nastupila zastara očito želio zatajiti.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.