D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 14.01.2014., JUTARNJI PRVI DOZNAJE Sud odlučio: Martićev okrutni batinaš pušten da se brani sa slobode

ŠIBENIK - Saša Počuča, 43-godišnji osuđenik za ratni zločin na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, koji je tijekom uvjetne slobode nakon odsluženih 6,3 godine robije u prošlu subotu uhićen i priveden u Istražni centar Županjskog suda u Šibeniku nakon završene policijske kriminalističke istrage kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, pušten je jutros odlukom suca istrage na slobodu.

Da je bivši zloglasni stražar tzv. Martićevog zatvora u Kninu tijekom oružane pobune opet na slobodi Jutarnji je prvi doznao i dobio potvrdu od glasnogovornika šibenskog Županijskog suda Branka Ivića, koji nam je u razgovoru potvrdio isitinitost naših navoda te naglasio kako se u svemu radi o iznimno specifičnom slučaju o kojemu će sutra nakon zasjedanja konačnu odluku donjeti Izvanraspravno vijeće istog suda.

Podsjetimo, “martićevac” Saša Počuča uhićen je u Kninu 2007. godine i priveden u istragu. U srpnju 2008. Županijski sud u Šibeniku optužio ga je i proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

 

Počuča je tada osuđen da je protupravno lišio slobode civilne osobe i pripadnike Hrvatske vojske, te pripadnike MUP-a, te ih zatočio u Okružni zatvor smješten u prostorijama stare i napuštene bolnice u Kninu. Prema obrazloženju presude, zatočenike je svakodnevno tukao nogama, šakama, gumenom palicom, kundakom puške, drvenom drškom motke, drvenim kolcem i palicom i drugim tvrdim predmetima.

Mučio ih je elektrošokovima, skakao po njima, te im u usta stavljao kuhinjsku sol, gasio im žar cigareta u ustima prisiljavajući ih da tu žar i kuhinjsku sol progutaju.

Nadalje, u obrazloženju presude navodi se da je zarobljenike prisiljavao da jezikom operu pod WC-a i da ustima kupe opuške cigareta po dvorištu zatvora, te na oralni seks prijeteći im da će ih ubiti.

Kao posljedica takvog iživljavanja na zarobljenicima iza Počučinih tretmana na istima su ostale trajne posljedice teških tjelesnih ozljeda opasnih po život u vidu prijeloma kostiju, unutarnjeg krvarenja te nastalih trajnih psihičkih poremećaja mentalnog zdravlja.

Ujedno, tadašnju presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je Počuča osuđen na 5 godina, Vrhovni sud RH potom je preinačio i povećao mu kaznu na 8 godina.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.