D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 15.08.2019, MILANOVIĆ ‘Za dom spremni je pozdrav ustaša i Ante Pavelića. Varga i Opačić? Jedino je pošteno da oni oboje vrate mandat’

Kandidat za predsjednika Republike i bivši premijer Zoran Milanović dao je izjavu za novinare u Novoj Gradiški. Komentirao je sudsku praksu vezanu uz pozdrav “Za dom, spremni”, objavu predsjedničine kandidature, kao i prelazak Siniše Varge i Milanke Opačić u stranku Milana Bandićapiše N1.

O presudi vezanoj uz pozdrav ‘ZDS’ rekao je da ne očekuje da će rezultirati ujednačenom sudskom praksom.

- Ne očekujem je. Zato što nije takva u Hrvatskoj. Dakle mi nemamo presedanski sustav i moguće je da svako vijeće koje je samostalno u prosudbi dokaza i činjenica odluči drukčije. Za dom spremni je ustaški pozdrav, to je pozdrav Ante Pavelića. To je kao da kažete da je Sieg heil stari njemački pozdrav. I kad idete zaista idete analizirati riječ po riječ, Sieg i heil su zaista dvije njemačke riječi i sigurno su korištene zajedno još prije 300 godina, ali to je pozdrav nacista. A ovo je pozdrav čije autorstvo ima Ante Pavelić, tako da je tu sve jasno. Tu se slažem s gospodinom Škorom – sve je jasno, ali je krivo tumačeno. Dakle, ja pozdravljam tu odluku Visokog prekršajnog suda i pozdravit ću svaku sljedeću takvu odluku. Sve drukčije odluke ću smatrati ljudskim i političkim kukavičlukom. Inače, ja sam u kampanji prije tri godine za ondašnje zadnje parlamentarne izbore sadašnjem premijeru čitao presudu Ustavnog suda na tu istu temu, ali to očito nije shvatio pa mu se to sad obija o glavu.

Očekujete li da MUP i policija reagiraju onda recimo u skladu s presudama, ne samo Visokog upravnog nego i Ustavnog suda? Ništa se nije dogodilo nakon koncerta u Splitu, ništa se nije dogodilo nakon pozdrava u Kninu – bilo je pitanje novinara.

- Sve je u vodstvu. Kad budemo imali vodstvo koje se drži zakona i Ustava onda će se i oni odgovorni ponašati tako. Nažalost, previše se osluškuje politika i u policiji. Ne kažem da je policija politička, ali i to su ljudi. I gledaju sebe i svoje karijere. Ali, bilo bi dobro kad bi postojao nekakav kontinuitet upravljačke kulture u Hrvatskoj. Zato imamo pretpostavke, čak i ako ne shvaćamo stvari bez sudskih odluka. Meni su jasne i bez sudskih odluka. Dakle, to je službeni pozdrav jedne zločinačke organizacije koju takvom smatra cijeli civilizirani svijet, moderni svijet kojem će Hrvatska jednom za svagda pripadati kad ja budem predsjednik.

Aktualna predsjednica je potvrdila kandidaturu u Hrvatskom tjedniku koji relativizira NDH i Pavelića. Držite li vi da je to skandalozno? – pitali su novinari, a piše N1.

- To je pogrešno i to kao predsjednik Republike nikada neću raditi jer takvim novinama dajete legitimitet. Dakle, s njima naprosto ne razgovarate. Zabraniti ih ne možete i ne trebate, ali razgovarajući s njima, a posebno objavljujete kandidaturu, dajete im na značaju. To je opet prokletstvo aktualnog premijera kojem se to obija o glavu i sam je kriv za to. Sad ne može reći ništa, a vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može. Jer je od početka kovao pakt s vragom.

Na kraju je Milanović upitan jesu li Varga i Opačić njegovo prokletstvo, s obzirom na to da su koji su i formalno postali članovi stranke Milana Bandića?

- To je moja nelagoda. S time što nisu isti. Dakle, Milanka Opačić je u stranci bila potpredsjednica kad ja vjerojatno nisam bio ni član. Varga je drugo, ja sam do sada bio dosta obazriv. Ali sada mogu poručiti. Dakle, svatko tko nije izbačen iz stranke, ukoliko odluči promijeniti kormilo i komandu odnosno zbor, treba vratiti mandat. Ja sam u dva navrata 2015. i 2016. dobio možda i daleko najviše preferencijskih glasova kao predsjednik stranke, ali kao predsjednik stranke. Dakle, na parlamentarnim izborima, na listi koju sam nosio odnosno bio prvi. Ni ja ne bih imao pravo otići iz stranke, otići nekome drugome i zadržati taj mandat, a posebno ne oni koji su dobili puno manje ili nisu dobili ništa. Dakle, vratite mandate, kolegice i kolege, to je jedino pošteno što možete napraviti.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.