D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 16.03.2016., OBRAT U SLUČAJU TUŽBE SRBA IZ CHICAGA PROTIV RH ‘Laž je da sam tužio Hrvatsku zbog NDH, ukrali su mi identitet, život mi se pretvorio u noćnu moru’

Čovjek kojeg su desničarski portali “razapeli” nakon objave vijesti o tužbi kaže da mu se život pretvorio u noćnu moru

Sve što je objavljeno u povodu tužbe grupe Srba iz Chicaga rezultat je lažne tužbe. Naime, odvjetnici koji su podigli tužbu u naše ime, ukrali su naš identitet. Nikada nismo nikome dali punomoć, niti razmišljali o takvoj tužbi, rekao je za Jutarnji list 70-godišnji Bogdan Kljaić, Srbin iz Chicaga, koji se navodi kao jedna od osoba koje su 31. svibnja 2016. podigle skupnu tužbu protiv Hrvatske pred tamošnjim Okružnim sudom.

Naknada štete

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo da je obaviješteno o tužbi koja je podnesena protiv Hrvatske u ime žrtava ustaških logora. Notu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia, a koju im je uputilo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, primili su 27. veljače. U tužbi se od Hrvatske traži 3,5 milijardi dolara odštete za naknadu štete koju su pretrpjeli hrvatski Srbi, Romi i Židovi tijekom Drugog svjetskog rata. Bogdan Kljaić je prije za srpski list Blic ispričao kako mu se život nakon objave vijesti o tužbi pretvorio u noćnu moru. Rekao je kako je šokiran, zbunjen i zaprepašten te strahuje za sigurnost obitelji. Prije nekoliko dana, tvrdi, nije ništa znao o sporu, a kamoli da se navodi kao jedan od tužitelja. Od njih sedmero, dodaje, samo su on i Lizabeth Lalich živi. I ona je, rekao je za Blic, šokirana. Pitali smo ga što sada namjerava učiniti. “Moj odvjetnik Jonathan Levy poduzeo je sve radnje da se spor zaustavi. Kontaktirali smo vašu generalnu konzulicu Sanju Laković. O svemu je obaviješten i sudac koji je određen za ovu tužbu. Očekujemo da će uskoro cijeli slučaj biti riješen i nelegitimna tužba odbačena”, rekao je Kljaić te dodao kako je “razočaran salvom nepristojnih napada i medijskog linča na hrvatskom portalu Dnevno.hr.”

Očekuje ispriku

“Neargumentirano je, bez ikakvih dokaza, nazivajući me raznim imenima, samo pokazao svoju opterećenost i fobiju i mržnju prema svemu što je srpsko. Očekujem da mi se istim putem ispriča kada sve ovo bude gotovo”, rekao je Kljaić koji je i sam pravnik te, kako piše Blic, bivši predsjednik Sabora krajiških Srba. Sabor krajiških Srba podigao je sličnu tužbu protiv američke tvrtke MPRI koja je surađivala s hrvatskom vojskom 90-ih godina. Kako piše Blic, ta je tvrtka lani nakon nagodbe isplatila 1,5 milijuna dolara: trećina je pripala odvjetnicima, dio tužiteljima, a 850.000 dolara Srbima iz Krajine.

Kljaićeve je riječi potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova. “MVEP može potvrditi da je gospodin Kljaić kontaktirao Generalni konzulat u Chicagu te je u telefonskom razgovoru iznio tvrdnju kako nije podnio zahtjev za tužbu protiv Republike Hrvatske o kojoj se nedavno pisalo u hrvatskim medijima. MVEP je o navedenome izvijestio sve relevantne institucije, uključujući DORH kao nadležnu instituciju u ovom predmetu”, priopćili su iz Ureda glasnogovornika MVEP-a.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.