D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 16.03.2018, Turudić razdvojio suđenje Glavašu za ratne zločine od suđenja ostalim optuženicima

Suđenje Branimiru Glavašu za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalne manjine u Osijeku 1991. i 1992. godine razdvojeno je od suđenja ostalim optuženicima u ovom slučaju – Ivici Krnjaku, Gordani Getoš Magdić, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću. Odlučilo je tako 5. ožujka 2018. izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem Ivana Turudića, a nakon što je to zatražila Tanja Pavelin Borzić koja na zagrebačkom sudu predsjeda sudskim vijećem u ponovljenom postupku protiv Glavaša i ostalih koji je počeo u listopadu 2017., a nakon što je ukinuta presuda u prvom postupku i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Ovakav zahtjev sutkinje kao i odluka izvaraspravnog vijeća svojevrsno su iznenađenje s obzirom da je na suđenju Glavašu i ostalima održano već nekoliko ročišta, pa ostaje nejasno zašto se i ranije, odnosno prije početka glavne rasprave nije tražilo razdvajanje postupka. Iznenadila je ova odluka i sve uključene u ovaj predmet, jer za to nije bilo nikakvih naznaka.

- Iznenađen sam, jer to nitko nije spomenuo, niti se očekivala ovakva odluka. Ne znam što to znači u procesnom smislu i to će mi morati objasniti moji odvjetnici – kratko je Glavaš prokomentirao najnoviju odluku.

Ona se, pak, temelji na činjenici da je DORH 22. ožujka 2017. godine izmijenio optužnicu uzimajući u obzir uputu Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. godine. Riječ je o tome da događaje koji su u optužnici obuhvaćeni pod točkom 1.) a i b, a koji se odnose na tzv. slučaj Garaža regulira Dopunski protokol ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, odnosno Protokol II, dok događaje iz optužnice pod točkom 2.) a, b, c i d, a koji se odnose na tzv. slučaj Selotejp regulira Dopunski protokol ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, odnosno Protokol I.

„Imajući u vidu izmjenu optužnice u odnosu na primjenjive međunarodne propise na način da se Branimiru Glavašu stavlja na teret protupravno postupanje tijekom nemeđunarodnog oružanog sukoba prije 8. listopada 1991., kao i tijekom međunarodnog oružanog sukoba nakon tog dana, dok se ostalim optuženicima na teret stavlja postupanje nakon 8. listopada 1991., ukazuje se svrhovitim razdvojiti kazneni postupak u odnosu na Glavaša u odnosu na događaje opisane pod točkama 1. i 2. optužnice, od kaznenog postupka koji se vodi protiv ostalih optuženika zbog događaja iz točke 2.,“ stoji u obrazloženju izvanraspravnog vijeća uz dodatak da je to učinjeno i „kako bi se u razumnom roku odlučilo o optužbi protiv Branimira Glavaša u konkretnom slučaju nastalom izmjenom optužnice.“ Drugim riječima, Glavaš će ubuduće u sudnicu dolaziti sam, pri čemu će mu se suditi i za „Garažu“ i za „Selotejp“, dok će se protiv ostalih optuženika, a koje se tereti samo za „Selotejp“, voditi zaseban postupak. Na ovu odluku, naime, ne postoji pravo žalbe. To u praksi znači i ponovni početak suđenja u oba predmeta, a nije isključeno i da se suđenje ostaloj petorki prebaci u Osijek.

- Dobio sam rješenje izvanraspravnog vijeća i odmah sam od Županijskog suda u Zagrebu zatražio da se predmet protiv ostalih optuženika, među kojima je i moj branjenik Dino Kontić, vrati na suđenje na Županijski sud u Osijeku, jer ne vidim niti jedan razlog da se to i dalje održava u Zagrebu – rekao je osječki odvjetnik Radan Kovač.

Inače, zadnje zajedničko ročište u ovom predmetu održano je 8. prosinca 2017.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.