D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 16.10.2012., MVP Srbije savjetuje svojim građanima: Ako putujete u Hrvatsku, izbjegavajte Split, Zagreb, Sisak, Dubrovnik…

Građanima Srbije koji kreću na put u Hrvatsku tamošnje vlasti u okviru uobičajene prakse informiranja građana o opasnostima koje im prijete u drugim zemljama savjetuju krajnji oprez i krajnje suzdržano ponašanje iako je smanjen broj incidenata, navodi portal EurActiv.sr kojeg je pokrenula agencija Beta i u sustavu je međunarodne internetske mreže EurActiv posvećene aktivnostima Europske unije čiji je sadržaj dostupan na 12 europskih jezika.

Tako su gradovi u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana Srbije – Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da treba izbjegavati putovanje automobilima sa srpskim tablicama kroz te gradove.

Na listi savjeta nalazi se i to da bi građani trebali izbjegavati razgovore o političkim temama, posebice iz nedavne prošlosti.

Nasuprot tome, od strane hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija navodi se da nema informacija o neophodnosti odgađanja putovanja u Srbiju.

Kad je riječ o putovanju građana Hrvatske na Kosovo, savjetuje se da treba biti oprezan zbog povremenih sukoba srpskog i albanskog stanovništva.

Do daljnjeg se građanima Hrvatske ne savjetuje putovanje na područje sjeverno od rijeke Ibar na sjevernom dijelu Kosova, dok se za ostala područja Kosova savetuje oprez, uz preporuku da se prate vijesti i slijede uputstva lokalnih vlasti.

Portal navodi i slučaj Bugarina Dimitrija Bojanova koji je, navodno, 18 dana proveo u hrvatskom zatvoru jer je s jedne lokalne plaže uzeo praznu školjku i ponio je kući kao suvenir.

Britansko ministarstvo svojim državljanima koji putuju u Srbiju savjetuje da se u Srbiji čuvaju džepara, posebno na aerodromu i javnim mjestima. Britanci također upozoravaju na lošu kvalitetu srpskih prometnica i gužve.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.