D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 17.02.2019, SRPSKI MINISTAR POLICIJE O HULIGANSKOM ISPADU NA RIVI ‘Ponosan sam što u Srbiji toga nema, nešto tu nije normalno’

BEOGRAD – Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da Srbija ne želi zaoštravati odnose s Hrvatskom i ocijenio da dvije zemlje moraju naći zajednički interes.

S Hrvatima se ne moramo voljeti, ali moramo naći zajednički interes, a taj interes nije da na isti način uzvraćamo Hrvatima kada dođu u Srbiju, rekao je Dačić, aludirajući na incident u kojem su u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

“Ponosan sam što toga u Srbiji nema”, naglasio je Dačić u razgovoru s novinarina nakon današnjeg posjeta spomen sobi “Kosmetske žrtve”.

 On je ocijenio kako “nešto nije u redu” ako je, kako je ustvrdio, 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Talijana, a danas s Rive bacaju srpske vaterpoliste u more.

“Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju talijanske političare koji govore da je Dalmacija talijanska, a da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila talijanska”, ustvrdio je Dačić.

Odnos Srba i Hrvata 100 godina nakon tog događaja srbijanski šef diplomacije nazvao je “tragičnim”.

Dačić je rekao i kako ne zna za navodni dogovor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da se u razgovorima dužnosnika dvije zemlje ne pominju riječi poput “masakar”  ili “etničko čišćenje”.

“Ne znam da li je bilo nekih dogovora”, rekao je Dačić.

Bivši savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović za unutarnju politiku Mate Radeljić ustvrdio je kako je ona obećala srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koristiti termine “velikosrpska agresija” na Hrvatsku ili “genocid u Srebrenici” što je ured predsjednice u subotu zanijekao.

Srbijanski šef diplomacije komentirao je i 11. obljetnicu proglašenja neovisnosti Kosova ocijenivši da se Priština nije uspjela izboriti za značajniju međunarodnu potporu.

Ilustrirao je to tvrdnjom da je od inozemnih dužnosnika na ceremoniji u Prištini nazočio samo albanski premijer Edi Rama.

“Koja to zemlja 11 godina od proglašenja neovisnosti još nije postala članicom UN, Interpola, Vijeća Europe?”, upitao je Dačić i ustvrdio da je prethodnih pet godina devet država priznalo nezovisnost Kosova, dok ih je 13 povuklo odluku o priznanju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.