D.I.C. Veritas

„Jutarnji list“, 20.01.2012. SUĐENJE ZA GRUBORE DRAMATIČAN ISKAZ SVJEDOKA Drljo je vikao: Poubijao sam ih i tko mi šta može

To je trebala biti rutinska zadaća pregleda terena, no kada sam prolazio selom, vidio sam zapaljene kuće, a na kraju i dva tijela, starijeg muškarca i žene. Po povratku iz akcije postrojio nas je general Markač i vrlo emotivno reagirao dajući im do znanja da se tako nešto nije smjelo dogoditi.

Drljo mu se tada suprotstavio i uzviknuo: Ja sam to napravio i tko mi šta može – ispričao je na Županijskom sudu u Zagrebu bivši pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Neven Juričić koji je saslušan u postupku protiv Frane Drlje i Bože Krajine optuženima za ratni zločin u zaseoku Grubori nakon Oluje. Taj ga je događaj, svjedočio je, uvjerio da je upravo Drljo odgovoran za ubojstva civila 25. kolovoza 1995. Za zločin je optužio i trećeoptuženog Igora Benetu čije je mrtvo tijelo obješeno o stablo pronađeno u studenom 2011., no postupak protiv njega još nije obustavljen jer u spis nije pristigao upis u maticu umrlih. Juričić je napomenuo kako se nadao da će oni koji su počinili zločin u Gruborima imati toliko ljudskosti da to priznaju jer su ubojstva civila sramota za državu i njihovu postrojbu.

- Volio bih da Drlji proradi savjest. Frano, ako si to napravio, reci kako netko drugi ne bi platio račun – obratio se Drlji njegov bivši suborac.

Odgovarajući na pitanja predsjednika sudskog vijeća Zdravka Majerovića, Jurčić je još jednom ponovio kako su za zločin odgovorni Drljo i Beneta, no istaknuo je da ih nije vidio kako pucaju po civilima, već je to samo čuo.

- Ovo su jako ozbiljne optužbe. Naša država, vojska i policija, kao i svi mi koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu, moramo imati čistu savjest i čistu prošlost. Ne možemo dozvoliti da nam se prigovara da su ovu državu stvarali gadovi. Ti starci su poubijani iz čistog mira. Ne možemo u takvom slučaju baratati pričama ili tračevima – upozorio je sudac svjedoka.

Strah za djecu

Na pitanje je li ga strah reći istinu, odgovorio je da ga je zbog Drlje strah za djecu te da bi sve već bilo ‘zatvoreno’ da je samo Beneta u pitanju.

Kada ga je Drljin branitelj upitao zašto nije poduzeo ništa kada je vidio mrtve starce i zapaljene kuće, Juričić je odgovorio da je vjerovao da će institucije napraviti svoj posao. Napomenuo je i da ga je prije uhićenja trojice optuženih kontaktirao bivši zamjenik ravnatelja MUP-a, Milijan Brkić, rekavši mu kako ima još jednu šansu reći istinu o tome što se zbilo u Gruborima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.