D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.02.2019, BANDIĆ U JASENOVCU ‘Volio bih da me sutra napadnu opskurni desničari, tada bih znao da radim pravu stvar’

- Jasenovački logor smrti jedna je od najcrnih mrlja u povijesti hrvatskog naroda, a država koga ga je stvorila, NDH, niti je bila slobodna, niti je bila demokratska, niti je bila hrvatska. Ta se država u svojim korjenima temeljila na rasnim zakonima. To treba jasno i glasno deklarirati, demonstrirati i živjeti. O tome treba govoriti, istinu o Jasenovcu i NDH moraju znati i djeca i stari, kako se zlo ne bi ponovilo.

Rekao je ovo u srijedu u Spomen području Jasenovac zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je jasenovačko spomen-područje posjetio u društvo s Ilanom Morom, novim izraelskim veleposlanikom u Zagrebu, kojemu je ovo prvi posjet Jasenovcu. Bandić je naglasio kako su Katolička crkva i kardinal Josip Bozanić nedavno, na sreću, deklarirali puni stav o tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

- Treba reći istinu da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na strani pobjednika, na strani antifašističke koalicije, da je od 11 korpusa na prostoru bivše Jugoslavije pet korpusa Narodnooslobodilačke vojske formirano na teritoriju Hrvatske i da je većina hrvatskih ljudi bila na pravoj strani – na strani slobode, jednakosti i bratstva, kazao je zagrebački gradonačelnik.

Najavio je akciju uređenja Spomen-područja u znak pijeteta prema 83.000 žrtava ustaškog logora. Bandić je zaključio da bi volio da novinari prenesu ove njegove riječi, a isto bi tako volio da ga sutra zbog njih napadnu opskurni desničari, jer bi tada znao da je rekao prave stvari.

Novi izraleski veleposlanik u Hrvatskoj, Ilan Mor, naglasio je nakon odavanja počasti žrtvama logora u kripti spomenika Cvijet, kako se prvi put nalazi u Spomen-području Jasenovac. Poručio je da Jasenovac mora postati mjesto edukacije mladih, kako se zlo ne bi ponovilo te da je ohrabren istupom kardinala Josipa Bozanića u Zagrebu, na dan obilježavanja holokausta.Upitan od novinara hoće li sada kada Zlatko Hasanbegović više nije njegov koalicijski partner, vratiti ime trgu maršala Tita.

- Trebate znati, logično je da najljepši trg u Zagrebu nosi ime države, dakle tamo treba biti Trg Republike Hrvatske. Hoće li maršal Tito dobiti trg u Zagrebu o tome treba raspraviti. Moram dodati, nije Hasanbegović razlog promjene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. To je bila moja incijativa i moj prijedlog, rekao je Bandić.

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus nije decidirano odgovorio na pitanje hoće li ove godine biti jedna ili više komemoracija u Jasenovcu. Naglasio je kako su se neke stvari promijenile, da je predsjednica nakon četiri godine shvatila da je Za dom spremni ustaški pozdrav, da su se o tome jasno očitovali Vlada, Sabor, ali da da se i dalje u Hrvatskoj predstavljaju knjige koje negiraju postojanje jasenovačkog logora, da je lani svega 15 škola posjetilo Spomen-područje Jasenovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.