D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.06.2023, RADIOAKTIVNI OTPAD Plenković poručio BiH: ‘Nema razloga za brigu zbog odlagališta na Trgovskoj gori‘

Plenković poručuje da će Hrvatska primijeniti “najviše sigurnosne standarde”

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da će Hrvatska primijeniti najviše sigurnosne standarde pri izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, ali je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac iz redova SNSD-a najavio je da će tražiti potporu Europske unije za pronalazak nove lokacije odlagališta.

Mediji iz susjedne zemlje pisali su uoči zajedničke sjednice da se ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH neće odazvati ako se na dnevnom redu ne nađe izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu na Trgovskoj gori.

To pitanje je našlo svoje mjesto na današnjoj sjednici i bili su prisutni svi resori iz BiH.

Ministra financija Zorana Tegeltiju (SNSD) i ministra sigurnosti Nenada Nešića (DNS) mijenjali su njihovi zamjenici Muhamed Hasanović i Ivica Bošnjak, dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) došao u Zagreb.

Lokacija izgradnje odlagališta je “na brdovitom, nenaseljenom području na kojemu bi se skladištio nizak i srednji radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško”, rekao je Plenković na kraju zajedničke sjednice u NSK.

Premijer je poručio da se radi o otpadu “koji vrlo malo zrači” poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa i slično. Odlagalište “nije predviđeno za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva” koje pripada visokom radioaktivnom otpadu.

No Košarac smatra da je određena lokacija odlagališta neprihvatljiva i da će ugroziti zdravlje obližnjeg stanovništva.

“Mi i dalje pozivamo sve da nam se pridruže u tome da se nađe treća lokacija”, rekao je Košarac u utorak bosanskohercegovačkim medijima nakon zajedničke sjednice.

Košarac je rekao da ekspertni tim BiH “nije zadovoljan protokom informacija s hrvatske strane”. Tvrdi i da Slovenija i Mađarska podržavaju njihove napore i da će tražiti podršku drugih članica EU-a.

Košarac je već prošli mjesec zatražio i sastanak s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepom Borrellom kako bi izrazio protivljenje što Hrvatska nastavlja s pripremama za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici s BiH.

Više je zračenja u letu avionom

Plenković poručuje da će Hrvatska primijeniti “najviše sigurnosne standarde” i da “nema nikakav interes da ugrozi svoje stanovnike, a kamoli nama prijateljske, susjedne zemlje”.

“Kad bi netko stajao 365 dana, 24 sata ispred zida tog odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zračenja za vrijeme leta iz Europe u Ameriku”, rekao je Plenković.

Na pitanje o odabiru lokacije dlagališta i blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je poručio da odluku o tome Hrvatska donosi autonomno.

Ministri dviju vlada raspravili su na zajedničkoj sjednici više od 32 točke, mahom vezane uz europski put BiH i infrastrukturne projekte koji se odnose uglavnom na mostove i prometnice.

I Plenković i bosanskohercegovačka premijerka Borjana Krišto izdvojili su važnost projekta izgradnje plinovoda „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“ i izrazili nadu u njegovu brzu realizaciju.

Uz to, oboje su izrazili spremnost za pronalazak rješenja svih otvorenih pitanja dviju zemalja.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.