D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.10.2018, VELIKA NAPETOST NA FESTIVALU OJKAČA Ispred dvorane jako policijsko osiguranje, branitelji sa sobom donijeli veliki transparent

PETRINJA – Događajem visokog rizika procijenjen je subotnji Festival ojkača, koji je u organizaciji petrinjskog pododbora SKD „Prosvjeta“, održan u Petrinji. Zbog otvorenog protivljenja održavanju festivala ojkača u Petrinji od strane braniteljskih udruga,  zbog čijeg je pritiska već otkazano održavanje festivala u kolovozu ove godine, 3. festival ojkača osiguravale su jake policijske snage.

No, razloga za njihovim djelovanjem nije bilo, sve je prošlo mirno, festival je održan bez ikakvih problema. Nezadovoljni što se Festival ojkača, pjevanja koje prema tvrdnjama branitelja Darka Dumbovića i Mirka Putrića, nikada nije bilo petrinjska tradicija, održava baš u Petrinji, koja je pretrpjela strašna razaranja i velike ljudske gubitke tijekom Domovinskog rata, branitelji su ispred Hrvatskog doma, gdje je održan Festival, razvili veliki transparent s pitanjem: ‘Tko je osuđen za zločine na Banovini – Petrinja, Kostajnica, Baćin, Kostrići, Banska Struga, Glina, Joševica’.

- Nismo zadovoljni, ovom festivalu nema mjesta u Petrinji, posebno ne kako je prvotno zamišljen, da to bude festival samo srpskih društava. A ojkanje nije samo srpsko, ono je i hrvatsko, i bošnjačko, rekao je uoči festivala Darko Dumbović, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Petrinje. Dodao je kako branitelji Petrinje neće kršiti zakon i praviti nered, no da imaju pravo reći da su protiv takvog festivala u Petrinji.

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović, rekao je kako je Petrinja otvoren grad,  tolerantan i multikulturan i da je on protiv bilo kakvih zabrana, posebice zabrana da ljudi pjevaju.

Sličnu je poruku  uputio i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je festival otvorio riječima. „Pjevati je lijepo“, „Tko pjeva zlo ne misli“.

Na festivalu je nastupilo devet pjevačkih skupina: iz Mošćenice, Benkovca, Strmice, Petrinje, Vojnića, Hrvatske Kostajnice, Viškova, Vrginmosta i Beograda.

Organizatorica Festivala, predsjednica petrinjske „Prosvjete“ Mata Vilus, pročitala je na otvaranju Festivala pismo potpore festivalu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja je u petak u Petrinji istaknula da bez  obzira što netko može osjećati određenu  osjetljivost prema određenim temama, pogotovo u svjetlu stradanja koja je Petrinja doživjela za vrijeme Domovinskog rata, nikada se ne smije kultura, posebno nematerijalna kulturna baština, miješati s tim događajima iz naše nedavne prošlosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.