D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 22.04.2018, Čičak: Predsjednica Grabar-Kitarović želi ‘zajedničku i jednu’ komemoraciju

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović,Ivan Zvonimir Čičak, u nedjelju je izrazio nadu da će iduće godine biti moguće da predsjednica dođe na “zajedničku i jednu” komemoraciju žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u Jasenovcu budući da je ove godine samostalno odala počast žrtvama u petak jer ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji.

- Nadam se da će iduće godine osobno predsjednica doći i da će ove podjele već jednom ostati iza nas. Ovo ne da je tužno, ovo je sramota za jednu zemlju – izjavio je Čičak nakon službene komemoracije žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora.

Smatra i da je “ovako siromašan sastav prisutnih ljudi” sramota za Hrvatsku.

Čičak je istaknuo kako mu je Grabar-Kitarović u petak, kad su zajedno posjetili Spomen-područje Jasenovac i odali počast žrtvama, rekla da će službenoj komemoraciji nazočiti kad ona bude zajednička i jedna kolona te da sad ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji. Na novinarsko pitanje ne pridonosi li onda i ona tim podjelama, Čičak je odgovorio da nije pridonijela.

- Ona izbjegava daljnje podjele i ja je osobno u tome podržavam – rekao je.

Čičak smatra i da je sad Hrvatska podjeljena kao nikad nakon Domovinskog rata na raznim temama: od ratifikacije Istanbulske konvencije do suočavanja s prošlošću. Drži i da je potrošena energija zajedništva koja je postojala za vrijeme Domovinskog rata te se pita što bi sad trebalo biti novo što bi u zemlji ujedinilo različite političke opcije.

Ocijenio je sramotnim da u Jasenovcu nije položen vijenac SDP-a i da nikoga iz te stranke nije bilo.

- Koja je to poruka? Oni zapravo propitkuju legitimnost i legalitet vlasti u Hrvatskoj na taj način – ustvrdio je Čičak.

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Bila je to treća od tri komemoracije koje se odražavaju u spomen na jasenovačke žrtve. Komemoraciju su ranije održali Savez antifašista boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH)  i Srpsko narodno vijeće, a prošli tjedan i predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH. Oni izražavaju nezadovoljstvo što se u javnom prostoru tolerira ustaški pozdrav.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.