D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 23.05.2012., Vidio sam da čuvari zatvorenicima spajaju struju na spolne organe, a Buda i Buba tjerali su ih da goli plešu i samozadovoljavaju se’

ZAGREB – Odnos prema zatvorenicima bio je užasan. Vodili su ih u crnu sobu iz koje se čulo zapomaganje i jaukanje. Pričalo se da su zarobljenike tjerali da se skidaju goli, da takvi plešu i samozadovoljavaju se. Ne znam tko je točno od stražara to radio – svjedočio je na Županijskom sudu u Zagrebu jedan od stražara iz dvorca Kerestinec, Rudolf Pajtak, u nastavku suđenja Stjepanu Klariću (54), Draženu Pavloviću (46), Viktoru Ivančinu (59), Željku Živecu (43) i Goranu Štrukelju (44), optuženima za ratni zločin nad zarobljenicima u dvorcu Kerestinec 1991. i 1992. godine.

Kao zlostavljače Pajtak je spomenuo osobe nadimka Buda, rekavši da je riječ o Branimiru Lovrenčiću, te Buba, za kojeg je rekao da se zove Dražen Pavlović, iako nije siguran da se tako zove.

Kada ga je sudac Marijan Garac zatražio da pogleda optuženike i kaže prepoznaje li osobu nadimka Buba u sudnici, stražar nije mogao nikoga prepoznati.

Nije mogao ni odgovoriti tko je naređivao da se zarobljenici zlostavljaju, niti objasniti kako je znao da stražari u crnoj sobi maltretiraju zarobljenike kada nikada nije bio s njima unutra. Ispričao je kako je osobno vidio da su stražari ljudima spajali struju na spolne organe, no ne zna o kojim je točno čuvarima riječ. Bio je siguran da Klarić i Ivančina nikada nisu sudjelovali u mučenjima. Za Živeca je rekao da je dovozio hranu, dok se Štrukelja ne sjeća.

Saslušan je i Duško Hrkić čiji su majka i ujak bili zarobljeni u Kerestincu.

- Majka mi nikada nije ništa pričala o zlostavljanjima, ali sam to čuo od ujaka Nebojše Kostadinovića. Njega su tukli do iznemoglosti, a najsretniji je bio kada bi mu rekli da zine jer su mu tada gasili čikove na jeziku pa je znao da su gotovi s mučenjem – svjedočio je Hrkić, za čiju je majku jedna svjedokinja ranije ispričala da su je čuvari znali skrivati u hladnjaku kada su dolazili predstavnici Međunarodnoga crvenog križa.

Iskaz je dala i Marija Pentek (72) koja je bila ratna zarobljenica u Kerestincu. Nju nitko nije tukao, no kći joj je pobacila tijekom zarobljeništva. Nikada nije htjela pričati kako je do toga došlo.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.