D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 23.11.2014., I U SRBIJI VRIJE ZBOG NAVIJAČA Pripadnik Zvezdinih Delija ubijen u Turskoj rođen je u Zadru

Otac Marka Ivkovića poginuo je tijekom rata kao ‘krajiški’ vojnik, a obitelj je izbjegla nakon Oluje

I u Srbiji vrije zbog navijača. Naime, u petak je u Istanbulu u neredima prije košarkaške utakamice s tamošnjim Galatasarayem ubijen pripadnik Delija, radikalnih navijača beogradske Crvene zvezde. Ubijeni Marko Ivković (25) iz Zemuna, rođen je u Zadru, a s obitelji je izbjegao u Srbiju nakon Oluje. Otac mu je kao “krajiški” vojnik poginuo tijekom rata u Hrvatskoj.

Ne znaju se sve okolnosti pogibije nesretnog mladića, jer srbijanski mediji tvrde da ga je izbo navijač turskog kluba, dok je istanbulska policija izdala priopćenje u kojem stoji da je Ivković ubijen u međusobnom obračunu Zvezdinih navijača.

No, bez obzira na tu činjenicu, navijači su protestirali pred turskim veleposlanstvom, a na opijelu za poginulog navijača paroh ga je čak nazvao novim Milošem Obilićem (srpskim mitskim junakom koji je prema predanju usred Kosovske bitke 1389. ubio sultana Murata).

Tragedija je dignuta na dodatnu, zapaljivu političku razinu, pa i ponovno uzburkao povijesne razmirice između dviju zemalja. Premijer Aleksandar Vučić zvao je svog kolegu Ahmeta Davutoglua, a srbijanski konzul Istambulu rekao je da “u vrijeme kada se Srbiji zabija nož sa svih strana, u Turskoj je zabijen nož u srce navijača iz Srbije”.

Srbijanski nogometni savez otkazao i prvenstvenu utakmici Voždovca i Novog Pazara. Na Sandžaku uglavnom žive muslimani.

Na utakmici beogradskog Rada i Vojvodine izvješena je, duž cijele tribine, nelagodna parola – “Ko će brže, ko će prije turske krvi da prolije”, a iznad njega bio je natpis “Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica”, bizarna Šešeljeva granica Velike Srbije koju je povratkom iz Haaga ponovno poput aveti pustio iz boce početka 90-ih.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.