D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 24.02.2021, 8. STUDENOG 1991. Pripadnik srpskih paravojnih postrojbi optužen za ratni zločin protiv civila u Vukovaru

Tereti ih se da su zlostavljali 16-godišnjaka, a kad je ostao ležati, više su ga puta uboli bajunetama i tako usmrtili

Zbog sudjelovanja u mučenju i ubojstvu 16-godišnjaka nakon okupacije Vukovara u studenome 1991., osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 70-godišnjaka, negdašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba koji je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega.

Okrivljenika se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila 18. studenoga 1991. navečer, nakon što su udružene snage JNA, paravojnih postrojba lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga, priopćilo je u srijedu Županijsko državno odvjetništvo.

Optužen je da je u tome sudjelovao kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, zajedno s jednim poznatim i jednim nepoznatim pripadnikom tih postrojba, u Veleprometu, u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga, gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijeni.

Tereti ih se da su u zgradi tzv. stolarije zlostavljali maloljetnog 16-godišnjaka, da su ga udarali rukama, nogama i kundacima po cijelom tijelu, a kad je ostao ležati, više su ga puta uboli bajunetama i tako usmrtili.

Okrivljenik, koji ima hrvatsko i kanadsko državljanstvo, u istražnom je zatvoru zbog opasnosti od bijega.

 

Prema Veritasovim saznanjima:

Optuženi se zove Dragutin Hajdu 

Drakutin Hajdu je rođeni Vukovarac, mađarske nacionalnosti, koji je oženjen Srpkinjom, u toku rata devedesetih je bio na srpskoj strani. Prije dvadeset godina sa suprugom i dvojicom sinova otišao je u Kanadu, čiji je i državljanin. Prije hapšenja petnaestak dana boravio je u Vukovaru.

Istraga je  otvorena 12.03.2020. zbog kriv. djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti se da je, kao pripadnik paravojnih jedinica, zajedno sa Stevanom Curnićem i još dvojicom neutvrđenih pripadnika tih formacija, na “Veleprometu“ u kojem su nakon pada Vukovara bili zatvoreni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga, gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijani, zlostavljao maloljetnog Sinišu Rajkovića (1978), tako što su ga skinuli do gola i udarali rukama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu, a kada je Siniša Rajković ostao ležati na tlu više puta ga ubadali vojničkim bajonetama i na taj način ga lišili života.

ŽDO u Osijeku dana 12.13.2020. izdao je nalog za hapšenje broj Kis-DO-26/2020[1], na osnovu kojeg je 16.03.2020 na londonskom aerodromu Hitrou (Heathrow), brtitanska policija uhapsila  Dragutina Hajdu. Nakon provedenog ekstradicionog postupka, Hajdu je izručen u Hrvatsku 01.12.2020. godine.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.