D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 26.12.2017, NOVO ZAOŠTRENJE ODNOSA HRVATSKE I SRBIJE Sve su manje šanse da Vučić početkom 2018. godine u Zagreb

Datum posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj još nije utvrđen, a sve su manje šanse da to bude početkom godine. Dva ureda stalno kontaktiraju i dogovaraju detalje, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskih Pantovčaku, a realno je da do posjeta dođe “tijekom sljedeće godine” iako se do nedavno činilo da bi to moglo biti već u veljači ili ožujku.

U godišnjoj “inventuri” koju je Vučić dao TV Pinku rekao je da je nedavni posjet otkazan “jer je govorio istinu”. Obmanjivali su svijet da je više nestalih Hrvata, to sam rekao i na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović. Nestali su Srbi Krajišnici i oni su ih tretirali kao Hrvate. Prvi put su građani Hrvatske tada čuli istinu”, kazao je Vučić uz komentar da su ga tada svi nazivali četnikom. “Ispričavam se što sam vam rekao istinu.”

Odgovor Ureda

Očito, retorika između Zagreba i Beograda ponovo je zaoštrena, iako je bila želja i hrvatske i srpske strane da se baš period oko božićnih i novogodišnjih praznika iskoristi za relaksaciju odnosa između dviju zemalja, kao neku vrstu uvertire za susret na vrhu. Kako Jutarnji saznaje, i diplomati Amerike i Rusije savjetovali su Vučiću da spusti lopticu na zemlju, da se izbjegnu nove napetosti.

“Ured predsjednice Republike ostaje pri stavu da u ovom blagdanskom razdoblju, kada bismo svi trebali biti posvećeni svojim obiteljima i najmilijima, ne komentira političke teme. Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i blagdani pravoslavnih vjernika. Ako, pak, političari ipak žele slati poruke u vrijeme blagdana, one trebaju biti nekonfliktne te pridonositi međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja”, poručeno je s Pantovčaka.

Isto tako iz Ureda predsjednice Grabar-Kitarović kažu da je jedno od tih pitanja i rješavanje sudbine nestalih, koje Hrvatska smatra ne samo političkim pitanjem, već prije svega humanitarnim. “Držimo da su upravo u ovom božićno vrijeme još više u mislima svih, posebno njihovih obitelji koje ih još traže.”

Počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić predložio je da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Beogradu. Tu inicijativu službeno će pokrenuti početkom siječnja, a prijedlog je da spomenik bude u bronci, u prirodnoj veličini i postavljen na Studentskom trgu ili u blizu sjedišta SPS-a.

Sama predsjednica smatra da je dijalog između Hrvatske i Srbije potreban kao preduvjet za rješavanje otvorenih pitanja koje imamo sa susjedima. Grabar-Kitarović tvrdi da od početka mandata provodi istu politiku prema svim susjedima, pa tako i prema Srbiji i da pojedina otvorena pitanja ne trebaju kvariti ukupne odnose. Najavila je da očekuje da će Aleksandar Vučić doći u Zagreb sljedeće godine, ali nije govorila hoće li to biti u prvom dijelu godine, kako se do sada poručivalo s Pantovčaka.

Više od protokola

Sam Vučić također nije precizirao kada bi mogao doći u Zagreb i kaže “možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman”. “U svakom slučaju je iznenađenje da je baš sada tako istupio, što pokazuje da se još nisu stekli uvjeti za posjet. Uostalom, uskoro će u Beogradu biti i izbori koji su vrlo važni za Vučićevu stranku, pa će očito trebati pričekati na njegov dolazak”, kaže nam jedan istaknuti hrvatski diplomat.

Hrvatska predsjednica uporno inzistira da Vučićev posjet ne bude isključivo protokolaran, već da se dogovore neka konkretna rješenja čime bi se počela rješavati pitanja koja opterećuju dvije zemlje. Na prvom mjestu je pitanje nestalih i ubrzavanje postupka da se razjasni sudbina nesretnih ljudi.

“Mi smo u Hrvatskoj bili uvjereni da će se stvoriti pozitivna atmosfera za početak rješavanja nagomilanih problema iz prošlosti, ali je očito da još uvijek ima jakih naboja koji koče normalizaciju odnosa”, tvrdi hrvatski diplomat.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.