D.I.C. Veritas

“Jutarnji list”, 26.03.2012. Svjedokinja na suđenju Merčepu: Pričalo se da im je u zatvoru guljena koža

“Optužnica je žalosna”, kratko je prokomentirao Merčep koji se ponovno očitovao o jednoj od najtežih optužnica za ratni zločin s obzirom da je suđenje danas iz formalnih razloga krenulo iznova

ZAGREB – Bivši zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a Tomislav Merčep danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odbacio optužnicu za ratni zločin koja ga tereti za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

“Optužnica je žalosna”, kratko je prokomentirao Merčep koji se ponovno očitovao o jednoj od najtežih optužnica za ratni zločin s obzirom da je suđenje danas iz formalnih razloga krenulo iznova.

Na posljednjoj je raspravi, naime, utvrđeno da je bivša članica sudskog vijeća Jadranka Mandušić u istrazi ispitivala jednog svjedoka pa je suđenje počelo iznova pred izmijenjenim vijećem. Sutkinju Mandušić zamijenio je sudac Petar Šakić, sudskim vijećem i dalje predsjeda sudac Zdravko Majerović, dok je treći član sudac Ratko Šćekić.

Četvero potom ispitanih svjedoka govorilo je o uhićenju Bože Velebita, jedne od žrtava tzv. Merčepove postrojbe kojoj se svaki trag gubi nakon što je odveden u Pakračku poljanu. Supruga žrtve, Vjera Velebit, prisjetila se da je muža posljednji put vidjela kada ga je odvela do kutinskog autobusnog kolodvora gdje ga je uhitilo nekoliko muškaraca u vojnim uniformama. Kada je čula da je odveden u Pakračku poljanu, gdje su se i prema riječima hrvatskih vojnika koji su čuvali objekt “čuda događala svake noći”, pokušala ga je na svaki mogući način izvući iz zarobljeništva. “Pričalo se da im je u zatvoru guljena koža i struja puštana u debelo crijevo”, kazala je svjedokinja, dodajući da joj je jedan poznanik nakon nekoliko godina ispričao da je vidio i njenog zatočenog supruga koji je bio sasvim crn, najvjerojatnije od posljedica učestalog mučenja ili “paljenja”.

Svjedokinja je kazala da je u više navrata željela razgovarati i s Merčepom za kojega je čula da je “strah i trepet Pakračke poljane”, no do njega nikako nije uspijevala doći.

Umjesto Merčepa više je puta razgovarala sa Zvonkom Zakošekom, vojnikom kojega su druga dvojica svjedoka, bivši hrvatski vojnici, Krešimir Šteović i Goran Skozit opisali kao zapovjednika postrojbe koja se kolokvijalno nazivala Merčepovom. Merčepa su, kažu, obojica vidjeli jednom ili dvaput, a Zakošek im nije govorio o svom odnosu s Merčepom.

Na suđenju je svjedočio i liječnik iz pakračke bolnice Ivan Marjanović koji je zaključio da je Merčep bio izuzetno zaslužan za obranu Hrvatske, ali i “strah i trepet” za neprijatelje. Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja sutra.

Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.