D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27. 10. 2023, Glavaš pred sudom opet sasuo lavinu psovki, njegov sin: ‘A rekao sam mu da ode u Bosnu…‘

Ja neću više biti ni dana u zatvoru. To je farsa, predstava za javnost, poručio je

Županijski sud u Zagrebu danas je na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp‘ i ‘garaža‘ nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić.

Predsjedniče moram li ja ovo slušati?, prekinuo je izlaganje suca Kevrića u jednom trenutku Glavaš. – Ne morate, rekao je sudac.

Nakon toga je Glavaš ustao i rekao “sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud” i izišao iz sudnice.

- Kada je počinjao taj proces, od zagrebačkih odvjetnika sam čuo da je on (sudac) jedno go**o koje nema petlje, da je sluga režima i da ne očekujem ništa. Intimno sam očekivao da ću imati pravedan proces. Ispitano je 20 vrlo bitnih svjedoka, koji nisu ispitani u prvom postupku. On je sad prepisao Horvatovićevu presudu, rekao je po izlasku iz sudnice referirajući se na prethodnu odluku suca Željka Horvatovića.

Na pitanje novinara kakav mu je plan, ponovno je krenuo psovati.

- Ma ništa, nabijem ga na k**ac i njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo mi.

Na pitanje je li spreman ići u zatvor ako Vrhovni sud potvrdi presudu, poručio je da u zatvor ne ide.

- Neka potvrdi. Idem dalje, do Strasbourga. Ja neću više biti ni dana u zatvoru. To je farsa, predstava za javnost, za režim, za međunarodnu zajednicu. Ovo je politički montiran proces. Ovaj slugan će sutra postati predsjednik Županijskog suda ili otići u Visoki kazneni sud. Gdje je završio Horvatović? Sedam dana nakon što mi je presudio postao je šef Kaznenog odjela. Sad je odjednom predsjednik Visokog kaznenog suda, komentirao je Glavaš.

Odgovorio je i na pitanje novinara planira li napuštati Hrvatsku i možda otići u Bosnu i Hercegovinu.

- Ja ću putovati kao slobodan građanin.

Glavaševu burnu reakciju na presudu komentirao je ispred sudnice i njegov sin Filip Glavaš, ujedno i branitelj oca.

- Očekivano, ja sam mu rekao da ode u Bosnu. Bio je uvjeren da će biti oslobođen. Sudac će napisati posebno rješenje zašto nije odredio istražni zatvor. U njemu će se pozvati na odluku Ustavnog suda. Tužiteljstvo se na to može žaliti, sudac Kevrić je izveo pravnu vratolomiju da to omogući, pa ne bi me čudilo da Glavaš završi u istražnom zatvoru za koji dan, rekao je.

- Od slova do slova je prepisana ukinuta presuda suca Željka Horvatovića. Tijekom cijelog postupka je nesporno dokazano da je postupak politički iniciran i montiran i da je politika imala uplive u sam tijek postupka. Nadam se da će tome jednom doći kraj. Mi se borimo s ovom optužnicom već 19 godina borimo, i neće nas ništa slomiti, borit ćemo se dalje, rekao je.

 

 

Dušan Miljuš, A. Vl.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.