D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 30.08.2022, DAN SJEĆANJA Medved: Pozivam Srbiju da otvori arhive i podijeli informacije o nestalima. U protivnom će teško u EU

Ministar hrvatskih branitelja posjetio je Vukovar povodom središnjeg obilježavanja Dana sjećanja i Međunarodnoga dana nestalih

- Naša kontinuirana traženja prema Srbiji nisu rezultirala dobivanjem informacija o nestalim osobama te ih zato i danas pozivam da se suoče s činjenicom kako su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, kako bismo mogli ubrzati taj proces – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u utorak u Vukovaru na središnjem obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih.

- Vlada RH će i dalje neumorno tragati sve dok se ne pronađe i posljednju osoba nestala u Domovinskom ratu. No u tom procesu izostaju saznanja koja posjeduje Srbija, u smislu zapisnika svega što su činili u vrijeme privremena okupacije Podunavlja i drugih dijelova Hrvatske, a posebice lokacija masovnih grobnica, za što u arhivima u Srbiji postoji zapisi – kazao je Medved.

Na upit novinara je li hrvatska Vlada spremna blokirati Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU ako ta suradnja i dalje bude izostajala, potpredsjednik Vlade Medved je rekao kako je Hrvatska, u trenutku otvaranja pretpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduvjet za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uvjete, a oni su i danas važni.

- To su suradnja u procesu traženja nestalih osoba, obeštećenje logoraša srpskih koncentracijskih logora te povlačenje iz procedure Zakona o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji. Nekoliko je uvjeta, koje je Hrvatska Srbiji jasno stavila do znanja, a to nisu samo uvjeti Hrvatske, nego i Europske unije – istaknuo je Medved. Hrvatska, inače, još traga za 1832 nestale osobe iz Domovinskog rata. U posljednjih šest i pol godina riješena je sudbina 221 osobe, a svakodnevno se provode probna iskapanja. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da je posljednjih godina došlo do pomaka u procesu traženja nestalih osoba.

 - Ali ne možemo biti zadovoljni djelovanjem pravosuđa i kažnjavanjem odgovornih za ratne zločine i sudbinu nestalih osoba – rekao je Penava, dok je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao da se “na svim razinama, od državne do lokalne, mora učiniti sve da se rasvijetli sudbina nestalih osoba.”

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.