D.I.C. Veritas

Jutarnji list, HINA, 02.07.2021, Kreće ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin u Osijeku 1991.

Suđenje ponovno kreće od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sutkinju Visokog kaznenog suda

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine u ponedjeljak, 5. srpnja, na zagrebačkom Županijskom sudu formalno kreće ispočetka zbog izmjene sudskog vijeća.

Suđenje ponovno kreće od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sutkinju Visokog kaznenog suda. Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjedat će sudac Dražen Kevrić, doznaje Hina na sudu.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Glavaš prijavio nekadašnjeg krunskog svjedoka

Prethodno suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Glavaš je u međuvremenu u lipnju 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Krunoslava Fehira za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, a koju je Županijsko državno odvjetništvo odbacilo u srpnju 2020. navodeći da je vještačenje priloženo uz kazneno prijavu izradila osoba iz Srbije koja prema hrvatskim propisima nema vjerodostojnost niti pravnu snagu u RH.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela.
Milanović vratio odlikovanja Glavašu

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Branimiru Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako je donošenje odluke o vraćanju državnih odlikovanja tražio sam Branimir Glavaš, jer je formalno već pet godina neosuđena osoba. Dodao je da će, bude li Glavaš ponovno pravomoćno osuđen, morati nastaviti ono što je napravio bivši predsjednik Ivo Josipović kada je Glavašu oduzeo odlikovanja.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.