D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 06.08.2021, U UZDOLJU KOD KNINA: Održana komemoracija za osmero srpskih civila ubijenih nakon Oluje. Krivci su i danas nepoznati

Trojica muškaraca u maskirnim uniformama HV-a starije mještane su maltretirali i zastrašivali te ih na kraju likvidirali

Općina Biskupija i Srpsko narodno vijeće (SNV) u petak su u Uzdolju kod Knina organizirali komemoraciju civilnim žrtvama VRO Oluja, na mjestu zločina nad osmero srpskih civila, koji su ubijeni na današnji dan prije 26 godina.

Vijeće srpske nacionalne manjine općine Biskupija i udruženje obitelji nestalih “Protiv zaborava” otkrili su još 2017. spomen- obilježje ubijenim srpskim civilima Uzdolja, s imenima ubijenih, a to je od tad i mjesto gdje se na obljetnicu zločina održavaju komemoracije, priopćili su iz SNV-a.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća žrtvama tog zločina prethodio je vjerski pomen koji je predvodio svećenik Eparhije dalmatinske SPC-a Stanko Anić, a uz načelnika općine Biskupija Milana Đurđevića i saborske zastupnice Anje Šimprage na komemoraciji su sudjelovali i Ognjen Vukmirović, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, načelnici susjednih općina, članovi manjinskih vijeća te zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina.

Iz SNV-a su u priopćenju podsjetili da je u kolovozu 2017. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnijela Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu “protiv ‘nepoznatih’ počinitelja u vezi zločina koji je počinjen 6. kolovoza 1991. u Uzdolju”.

“Kaznena prijava Documente, na temelju koje još uvijek nitko nije postupio, oslanja se najvećim dijelom na činjenice u vezi zločina koje je u svojoj istrazi rasvijetlio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ) i to prije svega kroz izjave svjedoka. Iz haške istrage, kao i temeljem terenskog istraživačkog rada Documente, proizlazi da su se 6. kolovoza 1995. u jutarnjim satima u zaseok Šare, sela Uzdolje, dovezla trojica muškaraca u maskirnim uniformama HV-a, naoružani automatskim puškama.

Dio starijih mještana koje su zatekli u zaseoku Šare, kao i one koje su priveli na putu do mjesta likvidacije, maltretirali su i zastrašivali, dok na kraju te agonije za privedene srpske civile jedan od trojice naoružanih muškaraca nije pucao, na lokaciji udaljenoj 30 metara od magistralne ceste Knin – Drniš, pri tom usmrtivši Milicu Šare (1922.), Stevu Berića (1933.), Janju Berić (1932.), Đurđiju Berić (1916.), Krstu Šare (1931.), Miloša Ćosića (1923.) i Jandriju Šare (1932.) Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1915. ubijena je na kućnom pragu”, stoji u priopćenju.

Iz SNV-a su istaknuli i kako je nejasno što priječi DORH da krene u aktivniju fazu istražnog postupka u vezi zločina u Uzdolju te su ih pozvali da to učine kako bi obiteljima ubijenih vratili potreban mir i individualizirali odgovornost za taj zločin.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.