D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 12.07.2017, TRUMPOV MINISTAR OBRANE NAHVALIO OLUJU ‘Izučavamo je na vojnim školama’

KRSTIČEVIĆ U PENTAGONU ‘Korak smo bliže kupnji američkih borbenih zrakoplova!’

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu se u Washingtonu, u Pentagonu, susreo s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

Sastanak je počeo razgovorom o operaciji Oluja za koju je Mattis istaknuo da je primjer vojne akcije o kojoj se uči i na američkim vojnim školama.

- Uskoro će biti 22. godišnjica operacije koja je poznata pod imenom “Oluja”. To je operacija koja se ovdje u Americi proučava i pokazuje što dobro predvođena, što dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može napraviti i preokrenuti. Iznimno poštujemo vas, našeg saveznika, jednu malu zemlju, koja se bori znatno iznad svoje kategorije – rekao je Mattis, a piše HRT.

Krstičević je nakon sastanka za HRT rekao da su on i Mattis razgovarali o “doprinosu međunarodnoj sigurnosti, terorizmu, NATO-u, političkoj sigurnosnoj situaciji u okruženju Hrvatske, u jugoistočnoj Europi, jačanju obrambene suradnje te američkoj potpori razvoju hrvatske vojske”.

- Mattis je ponovio da RH može biti primjer NATO države, pohvalivši doprinos hrvatskih vojnika – kazao je Krstičević.
DOD photo by U.S. Army Sgt. Amber I. Smith

Krstičević u sklopu svog službenog posjeta SAD-u odlazi i u sjedište poznatog proizvođača zrakoplova Lockheed Martin pa je jedna od tema razgovora s Mattisom bila i borbeno zrakoplovstvo:

- Donošenje te odluke čeka se već 15-ak godina, vremena više nema. Dobio sam potporu ministra Mattisa za taj projekt. Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova. Odluku o kupnji ćemo donijeti do kraja godine, veselim se toj suradnji – rekao je Krstičević za HRT.

U sklopu razgovora o hrvatskoj vojnoj industriji, Krstičević je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan sporazum kojim bi se osiguralo da hrvatske tvrtke dođu i na američko tržište, a istaknuo je i važnost školovanja hrvatskih časnika na američkim vojnim školama.

Na sastanku dvojica ministara razgovarala su i o zajedničkom sudjelovanju oružanih snaga RH i SAD u NATO misijama i operacijama diljem svijeta.

“Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu“, rekao je Mattis, po priopćenju MORH-a, a ministar Krstičević naglasio je da su Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Hrvatske, “a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti“.

“Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO saveznica koja će sudjelovati u dvije borbene skupine: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju“, naglasio je ministar Krstičević.

Krstičević i Mattis razgovarali su i o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje, dodaje MORH.

Tijekom službenog posjeta SAD-u ministar Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu, te odao počast na grobu neznanog junaka.

Također, u sklopu posjeta susrest će se sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA Gregom Kausnerom i direktorom Defense Intelligence Agency generalom Vicentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.