D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 15.01.2023, SVEČANO U VUKOVARU Obljetnica mirne reintegracije bez pripadnika srpske manjine: ‘Licemjerno, nisu nam dali da govorimo‘

Licemjerno je biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, a biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima

U povodu obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske, u nedjelju su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence položila brojna izaslanstva, državna i braniteljska, među kojima i predsjednik RH Zoran Milanović.

Vijenac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom, Vlade RH predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i druga.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je uoči polaganja vijenaca kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ‘iznimno pozitivan te ga na taj način treba i vrednovati‘. Zamjerio je što se nakon povratka prvo pristupilo obnovi kuća i stanova za povratnike, umjesto gospodarstva, a rezultat toga je, ustvrdio je Penava, današnja depopulacija istoka Hrvatske.

Gradonačelnik Vukovara iz vremena mirne reintegracije Vladimir Štengl rekao je kako se sam proces odvijao jako brzo te su se na vrijeme iz njega povukli oni koji u njemu nisu htjeli sudjelovati.

U Hrvatskom domu bit će održan svečani skup na kojem je predviđeno i obraćanje predsjednika Zorana Milanovića.

U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa za sve poginule branitelje i civile.

Ipak, politički predstavnici srpske manjine organizaciju ovakvog događaja smatraju licemjernom.

“Licemjerno je biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, i biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila”, poručili su iz vukovarskog SDSS-a.

Navode kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u 2022. godini, suprotno amandmanu SDSS-a vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje je “stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine, dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti”.

“Licemjerno je boriti se jučer protiv uvođenja dvojezičnosti, kada je za to postojala zakonska obaveza, i danas promovirati rezultate mirne reintegracije. Također, program skupa je organiziran tako da ni jedan sudionik mirne reintegracije niti aktualni predstavnik Srba nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost ukazati na probleme koji nisu riješeni ni poslije svih ovih 25 godina”, navodi se u priopćenju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.