D.I.C. Veritas

Jutarnji list,18.10.2019, KOLIKO HRVATSKA TROŠI NA OBNOVU DOTRAJALIH SPOMENIKA NOB-a? Zastupnik SDP-a postavio pitanje Vladi, dobio je vrlo precizan odgovor

Budući da Vlada deklarativno njeguje tekovine antifašizma, SDP-ova Domagoja Hajdukovića zanimalo je koliko su novca uložili u očuvanje

- Procjenjuje se da je između 1945. i 1990. godine u Hrvatskoj podignuto oko šest tisuća bista, skulptura, spomenika… posvećenih događajima i ljudima vezanima uz Narodnooslobodilački pokret Hrvatske. Točno 2964 spomeničkih obilježja uništeno je ili oštećeno, najvećim dijelom u razdoblju između 1990. i 2000. godine.

Stanje

Budući da Vlada Andreja Plenkovića deklarativno njeguje tekovine antifašizma, zanimalo me koliko su novca uložili u obnovu i održavanje takvih spomenika, jer i oni koji još uvijek postoje nisu u najsjajnijem stanju. Primjerice, spomenik žrtvama Jasenovca – rekao nam je SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković objašnjavajući zašto je nedavno premijeru Andreju Plenkoviću uputio zastupničko pitanje koliko je ove godine njegova Vlada uložila u obnovu antifašističke spomeničke baštine.

- Točno 620 tisuća kuna – stoji u Vladinom jučerašnjem odgovoru.

- Ministarstvo kulture svake godine objavljuje Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi… U 2019. od ukupno osam prijavljenih programa za obnovu i očuvanje memorijalne baštine iz razdoblja Drugog svjetskog rata, stručno povjerenstvo Ministarstva kulture prihvatilo je sedam programa za radove građevinske sanacije i dokumentacije u ukupnom iznosu od 620.000 kuna i to na nepokretnim kulturnim dobrima:

Vojnić (centralna partizanska bolnica), Jasenovac (ustaški koncentracijski logor – IV Kožara), Sisak (spomenik Zastava A. Augustinčića), Kolarić (pravoslavna crkva sv. Petke), Stara Gradiška (kavalir/kula zatvor i koncentracijski logor), Stara Gradiška (tvrđava zatvor i koncentracijski logor), Bolman (kripta sa spomenikom palim borcima NOR-a) – stoji u odgovoru Vlade.

Muzej SDP-ovog zastupnika

Vlada je podsjetila i na činjenicu da je Ministarstvo kulture ove godine izdvojilo dodatnih 2,222 milijuna kuna za djelovanje Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, te još 528 tisuća kuna za rad tamošnjeg Memorijalnog muzeja. – U posljednjih dvanaest godina Ministarstvo je izdvojilo više od deset milijuna kuna za očuvanje memorijalne baštine iz razdoblja Drugog svjetskog rata – piše Vlada.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.