D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 11.07.2022, Hrvatskoj izručen osuđenik za ratni zločin Ivica Husnik, teretilo ga se i za silovanje u Vukovaru

Osim toga, u Beogradu je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1991. na Ovčari

Pravomoćno osuđeni okrivljenik za ratni zločin na području Vukovara, 61-godišnji Ivica Husnik, izručen je iz Srbije Hrvatskoj 7. srpnja i nalazi se u Centru za dijagnostiku Zatvora u Remetincu, potvrdili su u ponedjeljak na osječkom Županijskom sudu.

Za Husnikom je bila raspisana međunarodna tjeralica jer je pravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda u Osijeku iz 1997. godine bio osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog na području Vukovara u vrijeme Domovinskog rata, priopćio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Teretilo ga se da je, uz još šestoricu okrivljenika, počinio kazneno djelo silovanja, a 2017. godine je u Beogradu pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u studenome 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

S obzirom da tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj, pa je 7. srpnja i izručen, pojasnili su na sudu.

Husnik se nalazi u Centru za dijagnostiku Zatvora u Remetincu, gdje se provodi postupak utvrđivanja i gdje će, kao pravomoćno osuđena osoba, izdržavati kaznu zatvora, stoji u priopćenju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.