D.I.C. Veritas

“Jutranji list”, 04.04.2012. Žalbeno saslušanje zakazano za 14. svibnja: Generali Gotovina i Markač moći će se obratiti javnosti

Uoči žalbene rasprave, Haaški sud je ovog tjedna na svojim internetskim stranicama objavio hrvatski prijevod prvostupanjske presude u slučaju Gotovina

ZAGREB – Za otprilike mjesec dana, u ponedjeljak 14. svibnja održat će se žalbeno saslušanje u slučaju Gotovina. Predsjednik Haaškog suda Theodor Meron jučer je sazvao sazvao sjednicu na kojoj će odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača izložiti suštine svojih žalbi .

Gotovininim i Markačevim odvjetnicima odobreno je po sat i pol vremena za izlaganje svoje argumentacije, na što i Tužiteljstvo ima pravo odgovoriti. U jučerašnjoj odluci kojom je zakazao sjednicu, predsjednik Haaškog suda predvidio je da obojica optuženih generala dobiju po 10 minuta da se obrate javnosti ako to žele. Gotovina je to redovito odbijao, isto kao i general Markač.

Uoči žalbene rasprave, Haaški sud je ovog tjedna na svojim internetskim stranicama ( www.icty.org ) objavio hrvatski prijevod prvostupanjske presude u slučaju Gotovina. Prvostupanjsko vijeće kojim je predsjedao sudac Alphonse Orie 15. travnja prošle godine proglasilo je generala Gotovinu krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja srpskog stanovništva s dotad okupiranih dijelova Hrvatske i osudio ga na 24 godine zatvora. Drugooptuženi general Ivan Čermak oslobođen je optužbi, a trećeoptuženi Mladen Markač osuđen je na 18 godina zatvora.

I Gotovina i Markač podnijeli su žalbe na te presude. O žalbama će odlučivati petočlano žalbeno vijeće, kojem je na čelu sudac Theodor Meron. Osim Merona, u vijeću su još dva bivša predsjednika Haaškog suda, suci Patrick Robinson i Fausto Pocar. Predviđeno je da žalbena rasprava traje samo jedan dan, što znači da su suci odbili zahtjeve obrane da im se iznimno odobri izvođenje novih dokaza. Žalbeno vijeće u pravilu odlučuje samo o žalbama o pravnim pogreškama koje su suci eventualno napravili prilikom izricanja kazne, a ne razmatraju još jednom iznesene dokaze i činjenice .

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.