D.I.C. Veritas

“Jutranji list”, 08.02.2012. Haag odbio zahtjev: Hrvatska ne može biti prijatelj suda, krivnja Gotovine i Markača je individualna

Žalbeno vijeće suda smatra kako hrvatski nacionalni interesi, a koji su bili srž zahtjeva, nisu u opsegu pitanja koja se razmatraju u žalbi.

Hrvatska je od Haškoga suda u prosincu zatražila da joj se dodijeli status prijatelja suda. Njime bi, smatrala je vlada, pomogla žalbenom vijeću po pitanju udruženog zločinačkog pothvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje prilikom donošenja presude.

Hrvatska je u svom zahtjevu također zatražila da u svojstvu prijatelja suda podnese izjavu jer je nepravomoćna presuda u slučaju Gotovina, Čermak i Markač , dovela do toga da se i Hrvatsku proglasi odgovornom za zločine počinjene udruženim zločinačkim podhvatom.

 

To je, bila je uvjerena hrvatska strana, napravljen negativan presedan.

ICTY je odbio takvo tumačenje te ustvrdio kako se taj sud bavi isključivo individualnom odgovornošću.

- Presudom utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske – zaključio je ICTY.

Žalbena rasprava o nepravomoćnoj presudi od 24 godine za Antu Gotovinu  i 18 godina za Mladena Markača zakazana je za ožujak.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.