D.I.C. Veritas

kamenjar.com, 30.10.2018, Opet odgođeno suđenje za masovne ratne zločine u Voćinu 1991.

Zbog propusta tužiteljstva, prije nekoliko dana ponovno je odgođen sudski postupak protiv pripadnika vojske SAO Krajine.

Prije nekoliko dana trebalo je početi suđenje za ratne zločine koji su se od sredine srpnja do sredine prosinca 1991. događali u Voćinu, a Telegram prvi put donosi iskaze preživjelih mještana. Iako se ovaj zločin počeo istraživati još 23. prosinca 1991., kada je istražni sudac Okružnog suda u Osijeku sastavio prvu službenu zabilješku o masakru i mučenjima u Voćinu i okolnim selima, do danas nema sudskog epiloga. Optuženo je ukupno 29 zapovjednika i pripadnika Teritorijalne obrane Podravska Slatina koje je predvodio komandant štaba Borivoje Radosavljević, piše telegram.hr

Kaznena prijava protiv njih podnesena je još 15. listopada 1992., a sada, zbog neshvatljivog propusta tužiteljstva, suđenje na kraju ipak nije počelo. Naime, iako nitko od okrivljenika nije dostupan hrvatskom pravosuđu, za većinu njih poznate su adrese na kojima žive u Srbiji. Tužitelji su ih zato morali kontaktirati i dati im priliku da iznesu obranu o optužbama za zločine u Voćinu. No, to još nije učinjeno pa stoga optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nije moglo potvrditi optužnicu. Optuženim pripadnicima srpske paravojske sada se će diplomatskim putem dati mogućnost da se očituju o svemu što im je stavljeno na teret.

Jedan od najtežih zločina u ratu u RH

Radi se o ubojstvu 50 mještana, mučenjima civila i ratnih zarobljenika, pljački imovine, prisilnom radu… Prema kaznenoj prijavi, koja je citirana i u optužnici, bilo je jasno da je još 6. lipnja 1990., kada je u Podravskoj Slatini osnovan ogranak Srpske demokratske stranke, krenulo i naoružavanje njezinih članova, te dijelova pučanstva u toj općini. Posebno njezinom brdskom dijelu. Naoružani pripadnici SDS-a odlazili prema Voćinu i njegovoj okolici. Osnivale su se vojne baze na lageru Sekulinci, na Bučju, Zvečevu i Čeralijama. Tamo se trebala formirati SAO Zapadna Slavonija koja je u konačnici trebala biti pripojena Velikoj Srbiji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.