D.I.C. Veritas

Karlovački.hr, 17.07.2019, Osumnjičeni za miniranje crkve u Cetingradu 1991. godine

Dvojicu muškaraca sumnjiči se za počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starim 54 i 47 godina, koje sumnjiče za počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva opisanog u članku 120. st. 2. OKZ-a RH, kažnjivog po stavku 1., na način da su za vrijeme rata i okupacije 1991. godine realizirali napad na objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom.

Naime, 54-godišnjaka se sumnjiči da je kao zapovjednik jednog od diverzantskih vodova Štaba Teritorijalne obrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije tzv. “JNA” i naoružanih paravojnih snaga na Republiku Hrvatsku, a neposredno nakon zauzimanja mjesta Cetingrad iz kojeg je protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata izdao zapovijed 47-godišnjaku, kao zapovjedniku inženjerijske grupe u sastavu njegova Diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, što je on zajedno sa članovima svoje inženjerijske grupe i učinio.

Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđeno je posebno izvješće, a za osumnjičenim osobama, obzirom da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potraga.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.