D.I.C. Veritas

KIRS, 17.07.2018, Treći pokušaj da se u stanove u Ustaničkoj ulici usele ugrožene izbegličke porodice koje su ih dobile na konkursu

BEOGRAD - Postupajući u najboljem interesu izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hravtske koje godinama ne mogu da uđu u svoje stanove u Ustaničkoj ulici u Beogradu dobijene na legalnom konkursu, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije obratio se lokalnoj samoupravi sa zahtevom da se, iz trećeg pokušaja, nelegalno zaposednuti stanovi oslobode i u njih usele oni kojima po zakonu pripadaju.

Stanovi za izbeglice u Ustaničkoj ulici u Beogradu dodeljeni su na konkursu okončanom 2016. godine porodicama koje među svojim članovima imaju bolesna, invalidnai u ratu poginula ili nestala lica, u transparentnom postupku čija je dokumentacija više puta stavljana na uvod javnosti. Reč je o konkursu u kom je dodeljeno ukupno 30 stambenih jedinica u Beogradu.

Deo stanova u Ustaničkoj 244 g su, međutim, nelegalno zaposela treća lica, nasilnim provaljivanjem i obijanjem ulaznih vrata, u vreme dok su stanovi bili prazni jer se čekao završetak konkursa. Provaljeno je u 15 stanova, od kojih je u ovom trenutku uzurpirano 11, dok su četiri ključa vraćena.

Iako je Komesarijat za izbeglice i migracije svestan da su ta lica bespravo uzurpirala stanove, a pošto se radi većinom o interno raseljenim licima i izbeglicama, Komesarijat je u saradnji sa Gradom Beogradom tokom prošle i ove godine organizovao konkurse za dodelu paketa građevinskog materijala i kupovinu seoskih kuća, na koji su se neki od ovih lica prijavila i rešila stambeno pitanje. Jedan deo njih se ranije prijavio i dobio stanove u naselju Ovča. U toku je još jedan konkurs za stanove u Beogradu. Međutim, manji broj lica uporno odbija bilo kakav predlog, sugestiju, ne želi ni da se iseli ni da konkuriše za stambena rešenja kao svi ostali korisnici ravnopravno.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije ne može da odustane od obaveze da ugrožene izbegličke porodice, koje jedva sastavljaju kraj sa krajem, useli u njihove na legalan način dobijene stanove. Zahvalni smo javnosti koja prati naše napore tokom kojih pokušavamo da obezbedimo krov nad glavom svim izbeglicama i interno raseljenim licima, po pravilima i putem konkursa, a ne obijanjem stanova i protivpravnim boravkom u njima. Naši korisnici su veoma siromašni ali ne obijaju i ne uzurpiraju imovinu druge sirotinje već strpljivo čekaju više od dve decenije da se i za njih nađe trajno stambeno rešenje.

Zato se zahvaljujemo na strpljenju svima onima koji predugo čekaju na svoj krov nad glavom. Komesarijat za izbeglice i migracije RS u ovom trenutku, između ostalog, sprovodi Regionalni stambeni program kroz koji je do današnjeg dana obezbeđeno 2033 stambena rešenja za izbeglice širom Srbije. U beogradskom naselju Ovča 5. marta je useljeno 235 izbegličkih porodica, u Kamendinu se gradi još 270 stanova i biće useljeni na proleće sledeće godine. U toku je i konkurs za kupovinu 150 seoskih domaćinstava u 71 opštini, koji traje do 23. jula 2018.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.