D.I.C. Veritas

Komemoracije u Novom Gradu, Tunjicama i Svodni za Srbe ubijene u hrvatskoj ofanzivi „Oluja“ 1995, 06.08.2014. foto:Veritas

Fotografije sa parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu i Svetog Save u Svodni, spuštanja vijenaca u Unu na mostu spasa, kao i polaganja vijenaca na spomen-ploču u Tunjicama, kod Novog Grada, kao i na spomen-krst u Svodni, na mestima najvećih stradanja srpske izbjegličke kolone iz Republike Srpske Krajine prilikom hrvatske agresije u tzv. akciji Oluja, 1995. godine.

Putem od Novog Grada prema Prijedoru u avgustu 1995. godine prošlo je više od 100.000 Srba sa Korduna, iz Banije i manji broj njih iz Like i tako se spasili tokom hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”, rekao je danas u Svodni kod Novog Grada direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac. Štrbac je dodao da je samo na tim područjima na svom ognjištu stradalo 711 lice.

“I neki od onih koji su prešli u Republiku Srpsku stradali su u izbjegličkoj koloni, između ostalog, u Svodni u dejstvu hrvatske avijacije”, rekao je danas Štrbac.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da i danas nema odgovora zašto je Hrvatska avijacija u avgustu 1995. godine dejstvovala duboko na teritoriji Republike Srpske i gađala kolonu izbjeglica.

“Ono što tražimo i zahtijevamo jeste procesuiranje svih koji su odgovorni za ono što se ovdje desilo, ali i ono što se desilo i na Baniji i Kordunu i drugim mjestima, jer najveća je vrijednost ljudski život i to je nešto što se ne može nadoknaditi” istakla je Rajilićeva.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.