D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 25.07.2019, U Staroj Pazovi izbeglicama uručeni ugovori o dodeli građevinskog materijala

STARA PAZOVA - U Staroj Pazovi su  24. jula 2019. godine svečano uručeni ugovori o dodelu 38 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s prebivalištem na teritoriji ove opštine. Pomoć je dodeljena u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, potprojekat 5.

Vrednost jednog paketa građevinskog materijala iznosi maksimalnih 9.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, Duško Ćutilo, direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, DŽon Klejton, Šef Odeljenja za demokratiju Misije OEBS u Srbiji, Tim Svet, regionalni koordinator za izbeglice i migracije Ambasade SAD, Jadranka Marić, predstavnica Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, Jelena Tomić, PR Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i drugi.

Pomoćnik komesara Ivan Gerginov naglasio je da je Opština Stara Pazova jedna od onih u kojima se veoma ozbiljno radi na stambenom zbrinjavanju izbeglica.

„U ovom trenutku, u Staroj Pazovoi gradi se 169 stambenih jedinica, dok se useljenje u 30 novoizgrađenih stanpova u Golubincima očekuje u najskorije vreme“ naglasio je Gerginov.

Nakon pozdravne reči predsednika Opštine Đorđa Radinovića, okupljenim porodicama, gostima i medijima obratili su se Duško Ćutilo, direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, kao i DŽon Klejton, šef Odeljenja za demokratiju Misije OEBS, koji je govorio i u ime UNHCR-a, dve važne međunarodne institucije koje učestvuju u Regionalnom stambenom programu.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.